Sistemul bancar românesc este solid din punct de vedere al solvabilităţii şi al lichidităţii, însă lichiditatea nu este repartizată uniform între băncile româneşti, astfel că unele dintre ele preferă să se împrumute de la Banca Naţională, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
\"Există în continuare lichiditate suficientă în piaţă, dar nu este uniform repartizată, este repartizată la câteva bănci. (...) Când am făcut luni turul de piaţă, am constatat că erau bănci care, având acces limitat la obţinerea lichidităţii în piaţă, ne-au anunţat că ar prefera să se împrumute de la Banca Naţională la licitaţiile săptămânale pentru că nu aveau acces în piaţă\", a explicat Isărescu la briefingul de presă, după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.
Isărescu a mai spus, legat de contextul situaţiilor din Grecia şi Austria, că lichiditatea se poate diminua în condiţii de tensiune şi neîncredere.
\"Ne-am mărit atenţia pe Austria şi Grecia pentru că sunt ţările care au contribuit cu cea mai mare pondere în capitalul investit în sistemul bancar românesc. Situaţia poate fi prezentată în fel următor: avem bănci româneşti cu capital străin, iar dependenţa de ce se întâmplă în cele două ţări nu este directă, dar, prin intermediul investitorilor, băncile mamă, influenţa indirectă poate fi importantă\", a subliniat guvernatorul BNR, adăugând că trebuie ţinut cont şi de impactul psihologic, dar şi de felul în care este percepută dependenţa de băncile mamă.
Isărescu a încheiat menţionând că banca centrală nu numai că urmăreşte cu mare atenţie ce se întâmplă în cele două ţări, dar este pregătită \"pentru orice fel de scenariu\".