05 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şase din zece români admit că deciziile de consum le sunt influenţate de părerile celor apropiaţi (II)
Şase din zece români admit că deciziile de consum le sunt influenţate de părerile celor apropiaţi (II)

Conform rezultatelor studiului Reveal Marketing Research, mersul în vizită este una dintre principalele activităţi preferate de români în timpul liber (55%). În cadrul acestor vizite, românii obişnuiesc de cele mai multe ori să socializeze, să poarte conversaţii (78%), să pregătească masa (57%) şi să consume diferite băuturi alcoolice sau non-alcoolice (45%).

"Mersul în vizită are o semnificaţie profundă, mai ales în contextul relaţiilor cu apropiaţii, întrucât actul de a vizita fizic pe cineva demonstrează legătura puternică dintre indivizi şi dorinţa acestora de a "valoriza relaţia", investind timp şi share-uind unul dintre cele mai personale spaţii - propria casă. Aşa cum o demonstrează şi datele, aceste vizite reprezintă oportunitatea perfectă de a socializa cu cei dragi într-un mediu confortabil şi familiar, iar în general, mersul în vizită este despre conexiuni interpersonale puternice şi de durată", se arată în studiu.

În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, tinerii între 18-24 ani obişnuiesc în mai mare măsură să se joace diverse jocuri de societate sau jocuri video (35% vs. 24% total eşantion), în timp ce tinerii între 25-34 ani preferă mai degrabă să asculte muzică (51% vs. 39% total eşantion) sau să comande mâncare online (31% vs. 25% total eşantion).

Studiul mai arată că 57% dintre români declară că obiceiurile şi activităţile lor au revenit în totalitate la vechea normalitate de dinainte de pandemie. O treime dintre români (33%) declară că observă schimbări ale obiceiurilor şi rutinei lor, în special tinerii între 18-34 ani (42%), în timp ce pentru 7% pandemia a schimbat în mare măsură obiceiurile de consum.

Pandemia a accelerat adoptarea muncii la distanţă şi a determinat o reevaluare a modalităţilor de petrecere a timpul liber (hobby-uri pentru acasă, socializarea virtuală, cumpărături online etc.), iar aceste schimbări ce au adus atât oportunităţi, cât şi provocări, subliniază nevoia de flexibilitate, adaptabilitate şi focusul pe activităţi de relaxare noi ce au ca scop creşterea bunăstării personale.

Comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei, în prezent, românii petrec mai mult timp acasă (26%), cumpără mai puţine haine (20%), gătesc mai des acasă (18%) şi sunt mai preocupaţi de sănătate - sport, mişcare, dietă mai sănătoasă (13%).

Alte schimbări menţionate sunt frecvenţa mai mare a comenzilor online (11%), vizite mai dese la apropiaţi (11%), stabilirea unor relaţii mai strânse cu cei dragi (11%), diversitatea activităţilor de recreere pentru a recupera timpul din pandemie (10%) şi incidenţa crescută a apelurilor video (10%).

Totodată, 58% dintre români consideră că sunt influenţaţi de apropiaţii lor atunci când hotărăsc cum, când şi de unde cumpără diferite produse, mărci sau servicii, în timp ce 42% declară că au preferinţe clar stabilite şi că ceilalţi îi pot influenţa în foarte mică măsură. De remarcat faptul că reprezentanţii generaţiei Z (18-24 ani) sunt cei care consideră în mai mare măsură că alegerile le sunt influenţate de ceilalţi (83%).

O altă tendinţă este reprezentată de faptul că cei cu veniturile cele mai mari (peste 4.500 lei) se declară cei mai influenţaţi de apropiaţi în alegerile lor de zi cu zi, deoarece posibilităţile lor financiare le permite un consum mai mare, iar indivizii îşi pot ajusta, conştient sau inconştient, diferite alegeri pentru a se alinia cu preferinţele şi dorinţele celor apropiaţi lor.

Potrivit studiului, cei mai mulţi dintre români au cea mai mare încredere în părinţi (74%), partenerul de viaţă (73%), copii (63%), prieteni apropiaţi (58%) şi naşi (46%). La polul opus, observăm că scorurile cele mai mici au fost înregistrate de colegii de serviciu (35%), cunoştinţe (30%) şi vecini (28%).

Părerea celor apropiaţi influenţează în mare şi foarte mare măsură deciziile românilor atunci când se hotărăsc să îşi cumpere o casă (44%), când iau decizii majore pentru viaţa lor (43%) - în special în cazul tinerilor cu vârste între 18-24 ani (54%) sau când stabilesc ce destinaţii să aleagă pentru vacanţe (42%). Pe de altă parte, felul în care aleg să se îmbrace este cel mai puţin influenţat aspect de către părerile celorlalţi (33%).

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 24-28 iulie 2023 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban. Mărimea eşantionului a fost de 1.002 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3.1 % la un nivel de încredere de 95%. Studiul a inclus şi o abordare exploratorie calitativă prin intermediul a 6 interviuri în profunzime, ce presupun o analiză amănunţită a motivaţiilor, comportamentelor şi obiceiurilor consumatorilor, notează Agerpres.


Articole înrudite