Aproape 70% dintre angajaţii români din sectorul privat continuă să lucreze şi după încheierea programului, fie din pricina volumului mare de muncă, fie din dorinţa de a fii mai competitivi, reiese dintr-un studiu transmis luni de BestJobs, citat de Mediafax.
„Mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument volumul mare de muncă, în timp ce 27% dintre respondeţi spun că fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care văd în orele muncite suplimentar o dovadă de implicare în activitatea companiei. De asemenea, 10% preferă să lucreze în timpul liber pentru că vor să facă diferenţa între performanţele lor şi ale celorlalţi colegi şi doar 9% afirmă că muncesc în plus din pasiune pentru ceea ce fac”, arată raportul transmis de platforma de recrutări online.
De asemenea, BestJobs anunţă că bariera dintre programul de lucru şi timpul personal s-a redus în ultimii ani şi pe fondul evoluţiei tehnologice, 40% dintre angajaţii care lucrează peste program spun că ajung să facă acest lucru pentru că au acces facil la internet, inclusiv pe dispozitivele mobile, obişnuind să îşi verifice frecvent e-mailul de serviciu şi să răspundă la mesaje.
Din raport rezultă că angajaţii cu funcţii de conducere muncesc lunar cel puţin zece ore suplimentare. Astfel, 80% dintre angajaţii middle management spun că obişnuiesc să petreacă la birou sau acasă cel puţin o jumătate de oră în plus pe zi pentru a finaliza sarcinile, în timp ce alţi 15% spun că muncesc mai mult de o oră peste programul de lucru normal. Alţi 3% petrec în plus chiar şi două ore pe zi muncind de la birou sau de acasă.
„Angajaţii din sectorul IT, inginerii, angajaţii din domeniul financiar, dar şi cei cu profesii liberale, precum arhitecţii, consultanţii, designeri sau avocaţi, afirmă, în proporţie de 85%, că muncesc mai mult de opt ore pe zi. Cu toate astea, doar 22% dintre cei care muncesc suplimentar susţin că sunt plătiţi pentru orele în plus efectuate”, menţionează BestJobs.