19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
S-a stins din viaţă marele actor Valentin Uritescu
S-a stins din viaţă marele actor Valentin Uritescu

Actorul Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani, după o lungă luptă cu o boală degenerativă.Valentin Uritescu suferea de Sindrom Extrapiramidal, asemănător cu boala Parkinson, iar în ultima perioadă starea sa de sănătate se înrăutăţise, astfel că ar fi avut inclusiv zile în care nu putea să vorbească.

Celebrul actor fusese diagnosticat încă de la vârsta de 33 de ani, dar a reuşit să ducă boala pe picioare până la bătrâneţe.

Valentin Uritescu s-a născut pe 4 iunie 1941 în judeţul Alba. El a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1963. 

Şi-a început cariera de actor la Teatrul Maria Filotti din Brăila, unde joacă de la absolvire până în 1968. Ulterior se angajează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

În perioada 1981–1991 joacă la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, după care se transferă la Teatrul Naţional I.L. Caragiale.

Ca actor de teatru, colaborează cu o serie de regizori importanţi: Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu, Sanda Manu, Alexandru Tocilescu, Felix Alexa. Lucru valabil şi pentru cariera lui cinematografică, marcată de întâlnirile cu Dan Piţa, Laurenţiu Damian, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, Şerban Marinescu şi Cornel Diaconu.

Îndrăgitul actor a fost răsplătit cu mai multe premii: în teatru, cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978) pentru rolul Giles Overreach din "Răfuiala" de Philip Massinger; în film, cu premii de interpretare pentru rolurile din "Noi, cei din linia intai", "Rămânerea", "Domnişoara Aurica", "Turnul din Pisa" şi "A unsprezecea poruncă".

După ce a scris “Aşa sunt eu, prost”, actorul şi-a adunat memoriile în volumul “Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri”.


Articole înrudite