22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii, printre cei mai nemulţumiţi dintre cetăţenii UE de gradul de siguranţă personală în trenuri şi în gări
Românii, printre cei mai nemulţumiţi dintre cetăţenii UE de gradul de siguranţă personală în trenuri şi în gări

Nu mai puţin de 32% dintre români sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de gradul de siguranţă personală din trenuri şi 26% au acest sentiment în legătură cu gările, relevă un sondaj Eurobarometru dat publicităţii luni la Bruxelles. Singurele ţări în care situaţia se prezintă mai îngrijorător din acest punct de vedere sunt Polonia şi Bulgaria. 

Românii se află pe locul 23 în UE din punctul de vedere al frecvenţei cu care utilizează transportul feroviar, 80% dintre ei afirmând că merg cu trenul mai rar decât o dată pe lună, această proporţie fiind mai mare doar în Spania (88%), Irlanda şi Finlanda (85%) şi respectiv Polonia (84%). La polul opus, doar 53% dintre cehi, 60% dintre olandezi şi 62% dintre sloveni merg cu trenul mai rar decât o dată pe lună. 

Proporţia românilor care afirmă că merg cu trenul în cele mai multe zile este de 3%, mai mare decât în cinci state, între Italia, Polonia şi Spania, dar mult mai mică decât în Cehia (12%), Olanda (11%) şi Belgia (9%). Doi la sută dintre români susţin că merg cu trenul de cel mult trei ori pe săptămână, unul din cele mai mici procentaje din UE, în timp ce 14% folosesc transportul feroviar de 1-3 ori pe lună. 

Când vine vorba de scopul călătoriei cu trenul, 39% dintre români susţin că apelează la acest tip de transport pentru deplasările în timpul liber, 6% iau trenul pentru călătorii de afaceri, în timp ce 12% merg cu trenul la serviciu, la şcoală sau la universitate. Nu mai puţin de 43% dintre cei chestionaţi au invocat însă alte motive pentru călătoria cu trenul. 

Românii se situează pe penultimul loc în UE, după Polonia, în ceea ce priveşte gradul de nemulţumire privind conexiunea transportului feroviar cu alte moduri de transport, nu mai puţin de 28% dintre ei declarându-se „mai degrabă nemulţumiţi” şi „foarte nemulţumiţi” din acest punct de vedere, în timp ce 20% au afirmat că sunt „foarte mulţumiţi”. 

În ceea ce priveşte gradul de satisfacţie pentru serviciile oferite în gări, 49% dintre români se declară mai degrabă nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi, la fel ca şi cehii (49%), dar mai puţin decât în Bulgaria (51%), Slovacia (52%), Ungaria (54%) şi Polonia (62%). Românii se numără printre cei mai nemulţumiţi europeni şi în ceea ce priveşte curăţenia şi modul în care sunt întreţinute facilităţile din staţii, 56% dintre ei având o opinie negativă asupra acestui aspect. 

Apoi, doar 25% dintre români s-au declarat foarte mulţumiţi şi mai degrabă mulţumiţi de locurile de parcare din gări, cea mai redusă proporţie din UE din acest punct de vedere, într-un clasament dominat de Luxemburg (60%), Irlanda (58%), Portugalia şi Finlanda (54%). Situaţia se prezintă destul de prost şi din punctul de vedere al sentimentului de siguranţă în gări, nu mai puţin de 26% dintre români declarându-se mai degrabă sau foarte nemulţumiţi de acest aspect, situaţie mai gravă doar în Polonia (41%). 

Polonezii (40%), bulgarii (37%) şi românii (32%) sunt cei mai nemulţumiţi şi de siguranţa personală în timpul mersului cu trenul, în contextul în care în state precum Finlanda, Danemarca, Austria şi Slovenia acest procent este mai mic de 5. 

Pe de altă parte, România se situează în prima treime a statelor UE când vine vorba despre uşurinţa în a achiziţiona bilete de călătorie, nu mai puţin de 88% dintre români declarându-se foarte sau mai degrabă mulţumiţi de acest serviciu. 

Un alt punct major de nemulţumire pentru românii care călătoresc cu trenul este lungimea călătoriei — 41% dintre respondenţi mai degrabă nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi — singura ţară în care situaţia este mai gravă din acest punct de vedere fiind Polonia (53%). Când vine vorba despre punctualitate şi fiabilitate, gradul de nemulţumire creşte în România la 43% faţă de transportul feroviar, mai mic însă decât în Franţa şi Suedia (45%), Germania (46%) şi, evident, Polonia (52%). 

Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi din UE şi când vine vorba de curăţenia şi buna întreţinere a vagoanelor, nu mai puţin de 61% dintre ei fiind mai degrabă nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de acest lucru, mai puţini doar decât în Bulgaria (69%) şi Polonia (71%). 


Articole înrudite