Depozitele la termen ale populaţiei au crescut în primul semestru al anului cu 2,77 miliarde de lei comparativ cu perioada similară din 2010, până la un total de 86,3 miliarde de lei, pe fondul avansului economiilor în moneda naţională, cu 2,66 miliarde de lei, în timp ce depozitele în valută au urcat cu numai 110 milioane de lei. În schimb, în primele şase luni ale anului trecut, faţă de acelaşi interval din 2009, economisirea s-a majorat de peste două ori, cu 6,76 mld. lei, în condiţiile în care depozitele în lei au crescut cu 4,22 mld. lei, iar cele în valută cu 2,54 mld. lei.
Veniturile populaţiei nu mai sunt la fel de mari ca înainte de criză, în timp ce cheltuielile esenţiale, cu alimente sau întreţinere, care au o pondere însemnată în bugetul românilor, au continuat să crească. Rezultatul a fost scăderea ratei de economisire.
Şi dobânzile s-au redus
Un alt motiv pentru care economiile populaţiei au înregistrat o creştere mai redusă în primul semestru din 2011 a fost şi faptul că băncile au diminuat dobânzile la depozite. Astfel, dobânda medie oferită de bănci la depozitele în lei ale persoanelor fizice s-a redus în primele şase luni ale anului cu 0,61 puncte procentuale, până la un nivel de 6,57%. Totodată, dobânda medie la depozitele noi în lei a scăzut cu aproape un punct procentual, până la 6,71%. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul depozitelor în euro pentru populaţie, unde atât dobânda medie la economiile aflate în sold cât şi cea la economiile noi s-au diminuat cu 0,07 puncte procentuale (3,12%), respectiv 0,26 puncte procentuale (3,18%).
Românii au devenit totuşi mai responsabili
Perspectivele nu sunt foarte optimiste. Eliminarea subvenţiilor la încălzire şi liberalizarea preţurilor la utilităţi (gaze, electricitate) - care fac obiectul negocierilor cu FMI - vor avea un impact important asupra cheltuielilor unei familii medii. Probabil oamenii nu vor mai reuşi să pună la fel de mulţi bani de-o parte. Nu putem să nu remarcîm, însă, efectul pe care l-a avut criza asupra obiceiurilor de consum: de la începutul anului, populaţia este creditor net al sistemului bancar (adică are economiile mai mari decât creditele) iar depozitele au crescut, în pofida dificultăţilor economice. Astfel, se sugerează un comportament mai responsabil, se economisesc bani pentru vremuri grele.
Potrivit datelor BNR, în primul semestru al anului depozitele la termen ale companiilor au scăzut cu 12,5%, pe fondul diminuării economiilor în valută cu 25%. Valoarea depozitelor constituite de persoanele juridice s-a redus până la 30,2 miliarde de lei la finalul lunii iunie, de la 34,5 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut.