23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii aşteaptă locuri de muncă de la preşedinte
Românii aşteaptă locuri de muncă de la preşedinte

Românii consideră că preşedintele nou ales Klaus Iohannis trebuie să aibă ca priorităţi crearea de locuri de muncă – 34,1%, garantarea respectării legilor şi a Constituţiei – 31,3%, combaterea corupţiei – 18%, conducerea politicii externe şi de securitate naţională a României – 10,2%, susţinerea de măsuri de protecţie socială – 4,8%, potrivit barometrului INSCOP-Research realizat la comanda ziarului Adevărul.
Se observă că respondenţii atribuie preşedintelui o prioritate din zona principalelor îngrijorări de pe agenda populaţiei – locurile de muncă, nu tocmai consonantă cu „fişa postului de preşedinte”, dar şi una clasică pentru această poziţie - garantarea Constituţiei şi a respectării legii).
Potrivit barometrului, principalele surse de îngrijorare pentru populaţia României sunt diminuarea veniturilor – 23%, starea de sănătate – 20,1%, creşterea preţurilor – 19%, pierderea locului de muncă – 14,5%, posibilitatea unui conflict în zonă – 9,1%, calamităţi naturale – 3,6%.
74,2% din respondenţi cred că alegerile prezidenţiale din acest an i-au unit pe români (fapt oarecum paradoxal având în vedere sloganul de campanie al lui Victor Ponta). 71,7% declară că sunt mulţumiţi de rezultatul prezidenţialelor, iar 28,3% nu sunt mulţumiţi de rezultatul alegerilor. 76,5% cred că preşedintele ales Klaus Iohannis va fi un preşedinte diferit faţă de Traian Băsescu, iar 23,5% că va fi un preşedinte la fel ca Traian Băsescu. 60,5% cred că preşedintele Iohannis ar trebui să colaboreze cu guvernul condus de Victor Ponta, în timp ce 39,5% cred că preşedintele ales nu ar trebui să colaboreze cu Guvernul Ponta. 56,9% consideră că este mai bine ca preşedintele şi primul ministru să fie din tabere politice diferite, pentru a se controla reciproc. 43,1% susţin opusul acestei variante.
93,45% din români văd corupţia ca un fenomen care afectează absolut toate partidele politice. Doar 6,6% consideră corupţia un fenomen care afectează un singur partid politic.


Articole înrudite