România, alături de Bulgaria, Danemarca, Grecia şi Spania, este pe lista statelor la care Comisia Europeană nu a putut finaliza verificările privind cheltuielile şi plăţíle efectuate de către Agenţiile de Plăţi pentru Agricultură aferente anului financiar agricol 2013. Aceasta pentru că partea română nu a convins Comisia de acurateţea datelor. La finalizarea anchetei, am putea da bani înapoi.
Un Raport realizat de Comisiea Europeană pentru Parlamentul European privind situaţia financiară aferentă 2013 a Fondului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) relevă faptul că pentru România nu s-au putut finaliza verificările contabile ale cheltuielilor suportate şi ale plăţilor efectuate pentru exerciţiul financiar 2013. Aceasta pentru că Agenţia responsabilă "a oferit asigurări insuficiente în ceea ce priveşte exhaustivitatea, acurateţea şi veridicitatea conturilor anuale". În aceeaşi situaţie cu România mai sunt Agenţiile responsabile din Bulgaria, Danemarca, Spania şi Grecia.
În total, suma verificată de CE, aferentă tuturor celor 5 Agenţii de Plăţi aflate în situaţia expusă anterior, se cifrează la 10,74 miliarde de euro, iar impactul financiar net al despăgubirilor se ridică la 12,7 milioane de euro.
"Secţiunea citată de dumneavoastră din Raportul Comisiei Europene face referire exclusiv la implementarea Fondului European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). În România FEADR este implementat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Agenţia responsabilă fiind Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), chiar dacă măsurile aferente Axei II (plăţi compensatorii pentru agromediu şi plăţile pentru bunăstarea animalelor) sunt delegate APIA. La nivelul Comisiei Europene, clarificările pentru conturile anuale implică o procedură care conduce în mod firesc la amânări, uneori considerabile ca şi perioadă de timp", au explicat pentru ECONOMICA.NET oficialii AFIR.
Situaţia din România s-a întâlnit şi în raportările financiare aferente anului 2012, cât şi celor aferente anului 2011.
Ce spune legea UE
Menţionăm că, potrivit Regulamentelor Europene în vigoare, pe baza conturilor anuale prezentate de statele membre, însoţite de informaţiile necesare pentru verificarea şi validarea conturilor şi de un certificat privind integralitatea, exactitatea şi veridicitatea conturilor, şi pe baza rapoartelor întocmite de organismele de certificare, Comisia validează conturile agenţiilor de plăţi ale statelor membre. Pentru unele agenţii de plăţi, cum este acum cazul celei din România, sunt necesare investigaţii suplimentare, conturile acestora neputând fi validate într-o primă fază.
Ce se poate întâmpla
În urma acestor verificări anuale, Comisia Europeană decide dacă este nevoie să recupereze bani de la statul membru sau, din contră, să mai dea bani statelor membre. Totodată, în funcţie de rezultatele verificărilor, Comisia poate reduce sau suspenda temporar plăţile intermediare efectuate către statele membre. " Subliniem faptul că procedura de clarificare nu implică automat o diminuare a fondurilor UE încasate de România", susţin oficialii AFIR.
România a atras aproape 13 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă o rată a absorbţiei de 80,7% din sumele alocate în perioada 2007 - 2013. Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent 6,85 de miliarde de euro din FEGA, reprezentând o absorbţie de 88% din alocarea de 7,79 miliarde de euro, iar pentru FEADR au fost efectuate plăţi de către Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) în valoare de 6 miliarde de euro, ceea ce conduce la o absorbţie de 74% din alocarea de 8,12 miliarde de euro.