23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România are nevoie de un cod al securităţii sistemelor informatice
România are nevoie de un cod al securităţii sistemelor informatice

România are nevoie de un cod clar, naţional, al securităţii sistemelor informatice, iar iniţiativa să vină din partea organizaţiilor neguvernamentale specializate, a declarat deputatul Varujan Pambuccian, la un eveniment dedicat securităţii cibernetice. „Singura soluţie pe care o văd este ca iniţiativa pentru un asemenea cod să vină fie din partea legislativului, numai că noi nu avem resurse ca să facem această coagulare, fie din partea unor ONG-uri specializate. Este singura soluţie”, a spus Pambuccian.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, anul trecut au fost procesate peste 78,7 milioane alerte de securitate cibernetică. Dintre acestea, au fost extrase circa 2,48 milioane IP-uri unice. 24% din totalul IP-urilor unice alocate spaţiului cibernetic românesc (2,4 milioane) au fost implicate în cel puţin o alertă de securitate cibernetică procesată de CERT-RO. În anul 2013, 16% (2,2 milioane) din IP-urile unice alocate spaţiului cibernetic naţional au fost implicate în cel puţin o alertă de securitate cibernetică.

„54% din alertele primite vizează sisteme informatice configurate necorespunzător (misconfigured), nesecurizate sau vulnerabile, ce oferă diverse servicii nesecurizate în Internet, folosite de atacatori pentru ascunderea identităţii şi lansarea de atacuri cibernetice asupra altor ţinte. De cele mai multe ori, aceste sisteme nu trebuie compromise, simpla folosire a acestora fiind suficientă (ex: DNS open resolver, open SNMP, open NTP etc.); acest trend se observă şi prin creşterea numărului de alerte ce au vizat echipamente de reţea de tip business (routere, firewall etc.) sau home user (routere wireless, camere web, smart TV, smartphone etc.), faţă de alte sisteme de operare”, arată CERT-RO, în raportul pe anul 2014.

46% din alerte vizează sisteme informatice din România, victime ale unor atacatori care au reuşit preluarea de resurse în cadrul unor reţele de tip botnet (zombie) prin exploatarea unor vulnerabilităţi tehnice şi infectarea sistemelor cu diverse tipuri de aplicaţii malware. Reţelele de tip botnet reprezintă cea mai importantă problemă existentă în spaţiul cibernetic naţional, deoarece aceste computere compromise pot fi utilizate în derularea de atacuri cibernetice asupra altor ţinte din România sau din spaţiul extern ţării noastre.

10.759 domenii .ro au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise în cursul anului 2014, cu 5% mai multe decât în cursul anului 2013. 

În altă ordine de idei, deputatul a afirmat că livrarea bunurilor cu ajutorul dronelor ar putea începe în România în următorii 3-4 ani. „Anul viitor, în Londra, Amazon începe să livreze bunuri cu drone. Asta este o problemă foarte importantă pentru următorii 3-4 ani. Nu uitaţi că noi suntem fabricanţi de drone. În România există o fabrică importantă de drone. Probabil că o să vedem servicii de genul acesta în România în următorii 3-4 ani. În spatele unei asemenea livrări stă o reţea informatică. Gândiţi-vă câte se pot întâmpla din manipularea informaţiei în reţeaua asta”, a explicat deputatul.


Articole înrudite