Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,5% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, în luna decembrie 2014 comparativ cu luna decembrie 2013, însă România a avut cea mai mică scădere a preţurilor producţiei industriale din UE, minus 0,5%, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În ritm anual, preţurile producţiei industriale au scăzut în toate statele membre, cu excepţia Letoniei unde au crescut cu 0,5%.
Pe categorii de bunuri, preţurile producţiei industriale în UE au înregistrat cele mai mari scăderi în sectorul energetic (minus 10,6%), industria bunurilor de uz curent (minus 1,1%) şi în industria bunurilor intermediare (minus 0,8%). În schimb, s-au înregistrat creşteri în cazul bunurilor de capital (0,7%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (1,0%).
În luna decembrie 2014, comparativ cu luna noiembrie 2014, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1% atât în zona euro şi în Uniunea Europeană. O scădere similară s-a înregistrat şi în cazul României. Comparativ cu luna noiembrie, preţurile producţiei industriale au scăzut în aproape toate statele membre, cu excepţia Estoniei şi Suediei (ambele cu o creştere de 0,3%), Sloveniei şi Ciprului (creştere de 0,1%) în timp ce au rămas stabile în Malta.
În cazul României, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile producţiei industriale au scăzut pe total cu 1,1%, în decembrie 2014, comparativ cu luna precedentă, pe piaţa internă şi pe cea externă fiind mai mici cu 1% şi, respectiv, 1,5%. Faţă de luna decembrie 2013, preţurile producţiei industriale pe total au scăzut cu 1,4%, preţurile pe piaţa internă cu 0,5%, iar cele pe piaţa externă cu 3,2%.