22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Raportul Comisiei Europene: România nu-şi mai respectă angajamentele de la momentul aderării
Raportul Comisiei Europene: România nu-şi mai respectă angajamentele de la momentul aderării
Comisia Europeană critică dur România pentru lipsa de progrese în domeniul Justiţiei. Potrivit Raportului de Monitorizare al Comisiei, “România nu a demonstrat un angajament politic suficient de a sprijini procesul de reformă.” Cap de afiş: modificările aduse legii ANI.
„În general, în ciuda progreselor în unele domenii, evaluarea Comisiei indică deficienţe importante în eforturile României de a realiza progrese în cadrul MCV. România nu a demonstrat un angajament politic suficient de a sprijini procesul de reformă. Modificările legii privind Agenţia Naţională de Integritate, votate la 30 iunie, reprezintă un important pas înapoi. Legea riscă să prejudicieze rezultatele pozitive obţinute de ANI şi aduce România într-o situaţie de nerespectare evidentă a angajamentelor asumate la momentul aderării. Comisia invită România să îşi onoreze angajamentele prin găsirea celor mai adecvate mijloace legislative pentru a restabili competenţele ANI de a propune confiscarea efectivă a averilor nejustificate. România ar trebui să îşi propună să asigure un sprijin politic larg pentru transparenţă şi protejarea eficientă împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese”, se arată în concluziile Raportului.
„În urma încetinirii activităţilor parlamentare, România a cunoscut o relativă redinamizare a reformei în al doilea trimestru al anului 2010 şi s-a angajat într-o reformă legislativă majoră odată cu adoptarea în Parlament a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală, la 22 iunie. Pregătirile pentru intrarea în vigoare a celor patru coduri noi, prevăzută acum pentru octombrie 2011, reprezintă o ocazie importantă de a realiza o reformă aprofundată a sistemului judiciar din România. Pentru a sprijini acest proces de reformă, Comisia invită România să valorifice sprijinul puternic al Parlamentului pentru codurile de procedură şi să extindă această voinţă politică şi la alte domenii”, susţine documentul.
Urmează noi critici: „România suferă, de asemenea, de o anumită reticenţă a factorilor de decizie din sistemul judiciar de a coopera şi de a îşi asuma responsabilitatea în beneficiul reformei. Cu toate că există soluţii pragmatice în numeroase cazuri, acestea nu sunt adesea puse în practică, în timp ce magistraţii, asociaţiile profesionale şi societatea civilă încearcă să elimine lacunele prin iniţiative individuale. Comisia invită România să stabilească o cooperare strânsă şi constructivă între diferiţii actori la nivel politic şi judiciar şi să consolideze angajamentul sistemului judiciar în favoarea reformei. Pentru a realiza cu succes procesul de reformă, este necesar un angajament susţinut din partea României, a Comisiei şi a celorlalte state membre. Comisia va sprijini în continuare România în acest demers şi va prezenta următoarea evaluare a progreselor în vara anului 2011”. (N.S.S.)

Raporul CE pentru Bulgaria va fi mai bun decât cel pentru România

Raportul CE pentru Bulgaria va fi cel mai pozitiv de până acum şi, potrivit unor surse, va fi mai bun decât cel pentru România, a informat corespondentul la Bruxelles al postului naţioanl de radio, relatează Sofia News Agency. Raportul va saluta determinarea politică a Cabinetului - instalat de numai un an - în combaterea corupţiei şi crimei organizate, dar va prezenta însă şi aşteptările încă neîndeplinite din partea sistemului judiciar. Principalul mesaj este progresul în ritmul potrivit şi o mai bună colaborare între instituţii mai ales în privinţa Ministerului de Interne, potrivit unei surse din CE. Laudele vor include şi îmbunătăţirile aduse Codului Penal şi recent aprobata strategie pentru reforma judiciară.
Nenumăratele operaţiuni ale poliţiei nu vor fi nominalizate toate, dar necesitatea de a îmbunătăţi practicile profesionale ale Curţilor, birourilor procurorilor şi poliţiei va primi o atenţie specială, cu recomandări pentru sistemul judiciar de a demonstra o mai mare iniţiativă şi responsabilitate, dar şi pentru o muncă de echipă mai eficientă între Ministerul de Interne, Agenţia naţională pentru securitatea statului şi Biroul procurorului.
Raportul nu va elimina mecanismul de monitorizare impus Bulgariei, dar aceasta va fi cea mai pozitivă evaluare de când Bulgaria a aderat la UE şi, potrivit unei surse, pentru prima dată raportul este mai bun decât cel pentru România.

Articole înrudite