26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Program de schimb între elevii militari din România şi Republica Moldova
Program de schimb între elevii militari din România şi Republica Moldova

În marja şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, desfăşurată vineri, 11 februarie, la Chişinău, ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, şi omologul său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, au semnat un Protocol privind colaborarea în domeniul învăţământului militar.

Documentul detaliază modalităţile practice de realizare a unui program de schimb între elevii, studenţii şi cursanţii instituţiilor militare de învăţământ din cele două ţări.

Protocolul, încheiat pe o durată de 10 ani, oferă şi cadrul de colaborare în domeniul armonizării proceselor de învăţământ, activităţi de cercetare, cultural-aplicative şi modernizării infrastructurii didactice.

Cu prilejul şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, miniştrii au avut o întâlnire bilaterală, în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele aspecte ale cooperării bilaterale în domeniul apărării, dezvoltată începând cu anul 2000, şi perspectivele de intensificare a acesteia, sub auspiciile Parteneriatului Strategic semnat între cele două ţări în anul 2010.

„Este important ca societatea civilă să conştientizeze angajamentul ferm şi sprijinul substanţial al ţării noastre pentru bunăstarea Republicii Moldova. În parcursul dumneavoastră către integrarea europeană, puteţi conta pe întreg sprijinul României”, a declarat Vasile Dîncu.

În vederea întăririi securităţii regionale şi dezvoltării cooperării militare, ministrul apărării naţionale a transmis un semnal de încurajare a aderării Republicii Moldova la Procesul reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), care ar permite participarea la proiectele dezvoltate în cadrul acestei iniţiative.

Totodată, oficialul român a subliniat şi importanţa consolidării rezilienţei în situaţii de criză, cu referire la sprijinul reciproc pe care România şi Republica Moldova şi l-au acordat în timpul pandemiei de COVID-19.

„Am dovedit recent, încă o dată, că putem conlucra eficient, acordându-ne reciproc sprijin în situaţii dificile. În 2020, medici şi asistenţi din România, inclusiv medici militari, au venit în sprijinul colegilor de peste Prut, pentru ca în 2021 personal medical din Republica Moldova să ofere sprijin colegilor din România”, a subliniat Vasile Dîncu.

La rândul său, ministrul Anatolie Nosatîi şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul oferit de România în domenii esenţiale de cooperare - asigurarea participării militarilor celor două armate la exerciţii comune atât în România, cât şi în Republica Moldova şi asigurarea unui număr important de locuri în instituţiile de învăţământ militare româneşti pentru personal al Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

Anatolie Nosatîi a menţionat, de asemenea, expertiza şi asistenţa valoroasă acordată de România în contextul implementării obiectivelor din cadrul unor importante iniţiative de cooperare - Planul de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană şi Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova - NATO, în special Pachetul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI).

„România a fost şi este un partener strategic important pentru Republica Moldova. De-a lungul timpului, am reuşit să construim relaţii de prietenie sincere, necondiţionate şi confirmate prin numărul mare de proiecte, programe şi acţiuni comune, direcţionate spre dezvoltarea sectorului de apărare al ţării noastre. În acest sens, mizăm în continuare pe experienţa partenerilor români în reformarea sectorului de apărare conform standardelor democratice, care este un deziderat important pentru guvernarea actuală, precum şi fortificarea capabilităţilor Armatei Naţionale pentru participarea în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii”, a declarat Anatolie Nosatîi.


Articole înrudite