Problemele cu care se confruntă ibericii în acest moment au dus la încheierea unei perioade considerate de experţi cel mai mare boom al imigranţilor din istoria modernă. Numărul imigranţilor care doresc să lucreze în Spania a scăzut dramatic după declanşarea crizei datoriilor din Europa, iar muncitorii străini, provenind din ţări ca Ecuador, au început să plece în masă, conform publicaţiei americane.
Miercuri, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a anunţat punerea sub observaţie cu posibilitate de retrogradare a calificativului "AAA" al Spaniei. Acţiunea a venit după ce Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingul Spaniei, ceea ce a pus sub presiune atât moneda unică, dar şi titlurile companiilor spaniole. În luna aprilie, agenţia Standard & Poor's a revizuit şi ea în scădere calificativul pentru credite al Spaniei de la "AAA", la "AA".
În timpul perioadei de creştere economică încheiată în 2007, Spania a avut printre cele mai lejere politici de imigrare din Europa, fiind în căutare de forţă de muncă ieftină pentru sectoarele construcţiilor şi serviciilor. Imigranţii au completat 40% din cele şase milioane de locuri de muncă create în Spania între 1997 şi 2007, datorită amnistierii imigranţilor ilegali, a facilitării procedurilor de aducere a familiei acestora din ţara respectivă şi a recrutării agresive din străinătate, conform estimărilor publicate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
În ultimii zece ani, populaţia de origine străină din Spania a crescut cu peste 500%, la puţin peste 5,7 milioane, reprezentând peste 12% din populaţia ţării pe ansamblu. Cea mai mare sursă regională de imigranţi pentru Spania este America Latină, dar România şi Maroc sunt principalele surse individuale de imigranţi, fiind urmate îndeaproape de Ecuador.
În momentul în care economia Spaniei, dependentă de sectorul construcţiilor, a cedat în faţa crizei mondiale, guvernul de la Madrid a luat imediat măsuri drastice de restrângere a programelor de recrutare a muncitorilor din străinătate, a limitat facilităţile pentru familiile acestora şi a înăsprit penalizările pentru angajatorii care acceptă imigranţi ilegali. În plus, Spania a creat Programul de Repatriere Voluntară, plătind imigranţilor ajutoare de şomaj acumulate, ca metodă de încurajare a acestora să se întoarcă în ţările lor de origine.
Imigranţii au fost primii care au simţit lovitura disponibilizărilor, iar rata şomajului în rândul imigranţilor din Spania a crescut cu 30% în 2008, faţă de 12% în 2007 şi în comparaţie cu rata medie a şomajului din Spania, de 20%.
În Ecuador, remitenţele de la muncitorii plecaţi în Spania au scăzut cu 20%, iar guvernul a fost nevoit să introducă o serie de programe menite să ajute respectivii muncitori să îşi găsească un nou loc de muncă acasă şi să treacă peste şocul psihologic al readaptării la patrie.