27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pentru reforma Educaţiei este nevoie de sprijinul rectorilor universitari
Pentru reforma Educaţiei este nevoie de sprijinul rectorilor universitari

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a cerut public sprijin conducătorilor universităţilor româneşti în eforturile pentru reforma educaţiei din România. Mesajul studenţilor a fost transmis de preşedintele alianţei, Cristi Popescu, în cadrul întâlnirii Consiliului Naţional al Rectorilor, care a avut loc spre finalul săptămânii trecute la Universitatea ”Politehnică” din Bucureşti şi care a reunit majoritatea rectorilor din universităţile publice şi private din România. Studenţii au punctat problemele cu care se confuntă sistemul universitar (din punctul lor de vedere) şi au cerut sprijinul rectorilor.
În cadrul mesajului preşedintele ANOSR a arătat faptul că educaţia nu a primit 6% din PIB nici pentru anul 2015, că la acest moment nu este aprobată o metodologie stabilă de finanţare a universităţilor, că statul nu a depus eforturi pentru scăderea ratei de abandon universitar, că studenţii nu au garanţia accesului la servicii de consiliere de calitate, care să îi apropie de aşteptările pieţei muncii şi că nu există (după părerea lor) stabilitate în sistemul educaţional românesc. Preşedintele ANOSR a mai menţionat în mesajul public eforturile pe care studenţii le-au depus pentru rezolvarea acestor probleme, atrăgând atenţia, totodată, că acestea nu pot fi rezolvate fără sprijin şi susţinere din partea rectorilor.
„Sunt convins că şi dumneavoastră aţi fi vrut să fie rezolvate problemele pe care noi le-am semnalat, însă, din păcate, nu sunt puţine momentele în care simţim că suntem singuri în lupta pe care o ducem pentru dezvoltarea sistemului educaţional românesc şi pentru dezvoltarea României prin educaţie de calitate, la care să aibă acces orice tânăr cu potenţial. Noi singuri putem schimba sau propune metodologii, regulamente, chiar şi legi, putem obţine creşteri ale fondurilor alocate serviciilor studenţeşti într-o parte sau alta, putem pune presiune pe guvernanţi să nu mai ia măsuri care să afecteze sistemul universitar – lucruri pe care le-am făcut şi în 2014, însă schimbările reale, profunde din sistem nu le putem face dacă nu ne sunteţi şi dumneavoastră alături. Nu e suficient ca studenţii să fie singurii care cer o finanţare corespunzătoare pentru educaţie, să fie singurii care cer o metodologie stabilă de finanţare a universităţilor pe baza unor indicatori care să urmărească şi experienţele lor, să fie singurii care cer măsuri de sprijin pentru tinerii defavorizaţi sau să fie singurii care cer calitate şi stabilitate în învăţământul superior”, transmite Cristi Popescu.
În acelaşi timp studenţii le-au atras atenţia rectorilor că trebuie să încurajeze spiritul critic în rândul studenţilor. ”Vreau să vă amintesc că trebuie să încurajaţi spiritul critic şi în rândul studenţilor din universităţile dumneavoastră şi să nu încercaţi să anihilaţi orice răzvrătire venită din partea lor faţă de conducerea universităţii. Spiritul critic este una din caracteristicile care ar trebui să definească tinereţea, iar o universitate care are studenţi care nu vor mai mult, care nu cer mai mult şi care nu luptă pentru mai mult, e o universitate care a eşuat în a-şi forma studenţi pregătiţi pentru societate, care înţeleg şi pot să apere valorile democraţiei”, susţine preşedintele ANOSR în mesajul său.


Articole înrudite