Camera Deputaţilor trebuie să voteze 234 de legi restante
La Camera Deputaţilor, din sesiunea anterioară au rămas 182 de proiecte legislative care nu au fost dezbătute în plen şi 52 care se află la votul final. De asemenea, la comisii în proces legislativ din sesiunea anterioară există peste 400 de iniţiative.
Printre restanţe se numără Statutul minorităţilor naţionale, o lege blocată în acest for de şase ani. Acest proiect, aflat în dezbaterea Comisiei pentru drepturile omului, a fost amânat pentru sesiunea din toamnă a Parlamentului în urma unei decizii a Coaliţiei de guvernare.
Tot la comisiile de specialitate se află şi solicitările de reexaminare venite din partea şefului statului cu privire la reducerea TVA la 5% pentru produsele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, precum şi legea câinilor fără stăpân şi proiectul PDL pentru modificarea legii referendumului astfel încât demiterea preşedintelui României să fie posibilă cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi pe listele electorale.
În ceea ce priveşte proiectul de revizuire a Constituţiei, înainte de începerea noii sesiuni ordinare a Parlamentului deputaţii jurişti au decis ca acesta să fie discutat după 30 septembrie pentru a analiza amendamentele care vor fi depuse până la acea dată. Conducerea Camerei stabilise ca începând cu 1 septembrie Comisia juridică să înceapă să analizeze acest proiect, având un termen de 60 de zile pentru întocmirea raportului. Acelaşi proiect de lege trebuie să fie discutat şi de senatori în sesiunea de toamnă.
La Senat, în total pe agendă există peste 300 de legi
Printre restanţe se numără propunerile privind împărţirea administrativ-teritorială a ţării, ratificarea acordurilor între Guvernul României şi Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, extrădarea între cele două state şi transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate, semnate la Bucureşti la 10 noiembrie 2010.
Tot pentru actuala sesiune parlamentară au rămas spre aprobare la Senat propunerile liderilor de grup ai USL privind înfiinţarea a două comisii de anchetă - una privind verificarea legalităţii oportunităţii şi criteriilor care au stat la baza disponibilizărilor din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi o comisie pentru verificarea repartizării de către Guvern a fondurilor publice în ultimii doi ani.
În dezbaterea Camerei superioare a Parlamentului vor intra în această sesiune iniţiative precum cele referitoare la alocarea unui elicopter pentru SMURD în fiecare regiune de dezvoltare a României, reglementarea activităţii de picnic, a celei de lobby, marketingul substituenţilor de lapte matern. Acestea urmează să fie repartizate de Biroul permanet comisiilor de specialitate.
Priorităţile legislative ale puterii şi ale opoziţiei în noua sesiune
Pe lista PDL în ceea ce priveşte priorităţile se numără modificarea legislaţiei privind aleşii locali, care va intra în dezbaterea Parlamentului la sfârşitul lunii septembrie, potrivit liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader.
Toader a afirmat că acest proiect va fi finalizat până la mijlocul lunii octombrie, după ce va fi luată o decizie politică în coaliţia de guvernământ în acest sens.
Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor a menţionat, că printre priorităţile legislative care vor fi abordate în sesiunea parlamentară şi care au rămas din sesiunea trecută se numără Codul Social, Legea de aplicare a Codului Penal, Legea referendumului, Legea privind câinii comunitari, dar şi o modificare a Legii exproprierii „pentru a putea stabili mai clar modul în care pot fi expropriate terenurile proprietate privată în interes public”.
Luarea de măsuri pentru relansarea economică reprezintă pentru UDMR principala problemă care va fi avută în vedere în nou sesiune parlamentară, parlamentarii Uniunii urmând să prezinte, potrivit liderului senatorilor udemerişti, Fekete Andras Levente, câteva proiecte în acest sens.
Fekete Andras Levente a precizat, că nu vor fi abandonate nici legea privind minorităţile, continuarea reformelor în domeniul sănătăţii, reforma administrativă, „nu în sensul celor opt judeţe, ci în alt sens” şi descentralizarea.
Pe de altă parte, reprezentanţii opoziţiei şi-au stabilit printre priorităţi reducerea numărului de parlamentari, interzicerea migraţiei politice şi derularea unei campanii electorale austere.
„Sunt deja depuse şi intră în proceduri parlamentare legi semnate şi susţinute de parlamentarii PNL şi PSD. Şi mă refer la cele care prevăd reducerea numărului de parlamentari la 320 sau 325, interzicerea migraţiei politice şi interzicerea ca în campania electorală să existe alte materiale promoţionale decât cele obişnuite - afişe, pixuri, şepci şi altele. (...) Cele trei proiecte sunt cu încărcătură politică, restul sunt multe alte proiecte, care sunt la libertatea fiecărui parlamentar. (...) Reducerea numărului de parlamentari, votul direct, interzicerea migraţiei politice şi campanie electorală austeră sunt patru idei cuprinse în cele trei proiecte”, a declarat senatorul PNL Puiu Haşotti.
De asemenea, Haşotti a precizat că parlamentarii liberali au solicitat organizarea unei şedinţe festive de plen a Parlamentului pe 25 octombrie la care să participe Regele Mihai cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani de către Majestatea Sa.
Prioritară este şi depunerea unei moţiuni pe tema eliminării subvenţiilor la încălzire
În această sesiune parlamentară pentru aleşii USL, dar şi pentru PSD prioritară este depunerea unei moţiuni pe tema eliminării subvenţiilor la încălzire, a declarat liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.
Potrivit acestuia, luni în şedinţa Biroului Permanent Naţional al formaţiunii, sau în cadrul şedinţei grupurilor parlamentare ale social-democraţilor se va face o analiză vizavi de subiectul Roşia Montană.
Ilie Sârbu a mai spus că social-democraţii vor mai discuta şi pe marginea completării posturilor rămase vacante în Consiliul Suprem al Magistraturii.
„Ca o prioritate a grupurilor parlamentare, vrem să stabilim pentru această sesiune prezenţa senatorilor din USL la şedinţele Legislativului, pentru că s-a dovedit până acum că deşi există o diferenţă de un senator faţă de senatorii Puterii la vot, în repetate rânduri am reuşit să ne impunem la vot proiectele noastre. (...) Vom continua buna colaborare pe care am avut-o cu colegii de la PNL”, a mai spus Sârbu.
Printre priorităţile legislative liderul senatorilor PSD a amintit şi de proiectul de lege care vizează reducerea numărului de parlamentari, cel care prevede interzicea migraţiei politice, dar şi cel care se referă la derularea unei campanii electorale austere.
Ilie Sârbu a mai spus că o importanţă majoră o are şi proiectul Legii asistenţei sociale, aflată în dezbatere la Senat.
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a adăugat că printre priorităţile legislative ale social-democraţilor pentru această sesiune se numără legislaţia legată de sistemul electoral, cea referitoare la protecţia socială, adică Codul Social, dar şi măsuri în domeniul Codului Fiscal legate de crearea de facilităţi de relansare economică pentru agenţii economici.
„Aceste priorităţi sunt priorităţile grupurilor parlamentare ale PSD, dar ele vor fi discutate şi în cadrul USL şi cred că vor fi, de altfel, priorităţile parlamentare ale Uniunii”, a afirmat Duşa într-o declaraţie.
În prima zi de lucru din sesiunea parlamentară deputaţii şi senatorii îşi vor alege în plen noii membri ai birourilor permanente, structuri de conducere formate din preşedinte, vicepreşedinţi, secretari şi chestori.
Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, care sunt, totodată, şi preşedinţii birourilor permanente, se aleg prin vot secret la începutul legislaturii, pe întreaga durată a mandatului parlamentarilor, iar ceilalţi membri sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni parlamentare.
De asemenea, grupurile parlamentare urmează să decidă şi asupra conducerilor lor.
Cea de-a şasea sesiune parlamentară din actuala legislatură a început ieri şi se va încheia la sfârşitul lunii decembrie.