29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Părinţii unui copil mort de cancer dotează o secţie de oncologie pediatrică
Părinţii unui copil mort de cancer dotează o secţie de oncologie pediatrică

Părinţii unui copil care nu a supravieţuit unei forme agresive de cancer au decis să doneze fondurile strânse pentru tratamentul acestuia pentru ca alţi copii bolnavi să aibă cât mai repede după diagnostic şansa unui tratament adecvat. Astfel, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi, cu susţinerea Organizaţiei Salvaţi Copiii, va fi dotat cu un aparat pentru mixarea citostaticelor, în valoare de 120.000 de euro (fonduri provenite integral din donaţiile făcute pentru salvarea lui Călin Mihai), primul de acest fel din România.

Din totalul de cazuri diagnosticate cu tumori maligne la copii (0-19 ani,) atât ca număr de cazuri, cât şi ca rată de incidenţă, în perioada 2016-2020, ponderea cea mai mare aparţine grupei de vârstă 15-19 ani. Numai în anul 2020, pentru care există date centralizate, medicii de familie au declarat 443 de cazuri noi de îmbolnăvire prin tumori maligne la copii, ceea ce reprezintă 1,03% din totalul cazurilor noi declarate pe ţară, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate.

Povestea copilului care va salva alţi copii

Călin Mihai a venit pe lume în ziua de 27 noiembrie 2017. Când a fost diagnosticat cu o boală nemiloasă, deja puteai auzi prin casă cum spune mama sau tata. Se pregătea să facă primii paşi. În urma unei anemii severe, de care Călin Mihai nu părea că mai scapă, medicii au pus un diagnostic foarte grav: Neuroblastom de Gradul 4, cancer la glanda suprarenală.

A urmat un drum lung şi anevoios, prin spitale. Drum cu chimioterapie, injecţii, plânsete şi multă durere. Tratamentul cu chimioterapie a început de urgenţă, dar pentru a avea o şansă la viaţă tratamentul de specialitate trebuia continuat la o clinică de oncologie din Franţa sau Belgia, cu terapie imunologică şi transplant. În urma campaniei umanitare, suma necesară a fost strânsă, dar deşi doctorii de la Institutul Gustave Roussy din Paris au făcut tot posibilul, cancerul a fost nemilos.

Călin Mihai s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 17 mai 2019.

„Şi pentru că Dumnezeu a fost bun şi ne-a ajutat să adunăm fondurile care erau necesare pentru Călin Mihai, am decis să sponsorizăm achiziţionarea echipamentului de mixare a citostaticelor, iar cu restul 98.129 EUR rămaşi am format Asociaţia Conventus Mirabilis. Ne dorim ca Salvaţi Copiii România să ne fie alături, pentru a putea crea o parte din condiţiile şi tratamentul de care a beneficiat Călin Mihai în Franţa pentru copiii afectaţi de cancer care se regăsesc în saloanele Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „Sf. Maria” din Iaşi”, au explicat părinţii.

„Călin este unul dintre îngerii pe care i-am cunoscut în viaţa mea. El a venit pe lume şi ne-a părăsit mult prea devreme, lăsând în urma lui o durere care nu poate fi explicată în cuvinte. Călin a lăsat în urmă doi părinţi ca puţini alţii, Alexandra şi Dragoş, care au decis să doneze toate fondurile strânse pentru Călin, pentru a ajuta şi alţi copii care se luptă cu acest diagnostic nemilos. Mă înclin în faţa lor şi le mulţumesc. Călin trăieşte prin voi şi prin toate faptele bune pe care le faceţi, dragă Alexandra şi Dragoş”, a povestit Amalia Năstase, ambasador Salvaţi Copiii România.

„Dotarea secţiilor de pediatrie cu aparatură medicală performantă este una dintre priorităţile majore ale Organizaţiei Salvaţi Copiii România. Este crucial să avem secţii dotate, astfel încât copiii să aibă acces la cel mai bun tratament, imediat, pentru că orice zi în plus poate face diferenţa reală dintre viaţă şi moarte. Cazul lui Călin Mihai este unul dramatic, dar o dramă pe care părinţii îndureraţi au transformat-o în speranţă pentru alţi copii care primesc cel mai dur diagnostic. Generozitatea lor este de neegalat şi ne onorează ”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.


Articole înrudite