25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pactul verde european poate fi respectat: Propunere de trenuri cu hidrogen şi baterii pentru România
Pactul verde european poate fi respectat: Propunere de trenuri cu hidrogen şi baterii pentru România

Pactul verde european are scopul de a face economia UE durabilă. Unul dintre elementele cheie ale planului este lansarea unor mijloace de transport mai curate şi mai sănătoase, având în vedere că sectorul transporturilor este în prezent responsabil pentru aproximativ 25% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. Pactul verde european urmăreşte o reducere cu 90% a emisiilor de transport până în 2050.
La 1 aprilie 2021, conducerea Siemens Mobility România - Florian Paul Roettig, CEO Siemens Mobility SRL şi Adrian Stoica, CFO Siemens Mobility SRL, au fost invitaţi să participe la o consultare publică în prezenţa membrilor Ministerului Transporturilor cu privire la reînnoirea materialului rulant prin Planul naţional de recuperare şi rezilienţă 2021-2026, relatează clubferoviar.ro.
În prezent, 50% din reţeaua feroviară europeană nu este electrificată şi, de fapt, pe teritoriul României încă funcţionează mai mult de 800 de locomotive diesel şi trenuri diesel. Dar acum, Guvernul României are în vedere înlocuirea parţială a acestora cu trenuri cu hidrogen şi/ sau trenuri electrice de ultimă generaţie. Având în vedere acest lucru, Siemens Mobility a discutat cu participanţii Ministerului Transporturilor cu privire la aspectele de mediu, tehnice şi financiare ale unei astfel de posibile achiziţii viitoare.

Hidrogen vs. Electric - care este cazul de utilizare adecvat?

Cea mai mare eficienţă, de până la 76%, este asigurată de trenurile cu acţionare electrică pură. Producţia, transportul şi stocarea hidrogenului consumă mai multă energie şi, prin urmare, eficienţa hidrogenului este de aproximativ 30%. Soluţia optimă în ambele cazuri este utilizarea energiei „verzi” pentru operarea unui tren - cum ar fi energia produsă de vânt, soare sau apă.
Pentru a lua o decizie cu privire la utilizarea unui tren cu hidrogen sau a unui tren cu baterii pe o cale ferată neelectrificată, trebuie analizat cazul de utilizare corespunzător. Dacă, de exemplu, se va stabili o legătură continuă de tren între Gara de Nord şi Aeroportul Henry Coandă, datorită distanţei destul de scurte de 19 km dintre aceste staţii, Siemens Mobility recomandă luarea în considerare a utilizării unui tren acţionat cu baterii. Trenurile cu acţionare cu baterii de la Siemens Mobility pot fi folosite şi ca EMU obişnuite (unităţi electrice multiple), bateriile pot fi încărcate de la pantograf în decurs de 15 minute şi pot funcţiona până la 120 km complet autonom numai pe baterii. Prin urmare, principalele avantaje sunt că pentru funcţionarea trenurilor cu baterii nu este necesară o infrastructură suplimentară, cum ar fi o staţie de alimentare cu hidrogen, şi că un astfel de tren poate fi utilizat la fel de bine ca EMU. Astfel, vor fi necesare investiţii mai mici în infrastructură în comparaţie cu un tren cu hidrogen.

Siemens Mobility oferă două tipuri de trenuri cu baterii şi un tren nou-nouţ cu hidrogen

Mireo Plus B este un tren electric cu unităţi multiple (EMU) pentru transport regional care îşi extrage energia din reţeaua de contact sau din sistemele de baterii din containerele situate sub podea. Trenul foloseşte baterii litiu-ion cu o durată lungă de viaţă. În condiţii de viaţă reală, în timp ce funcţionează cu baterii la viteze de până la 160 km/h, trenul cu două vagoane şi 120 de locuri are o autonomie de aproximativ 80 până la 90 de kilometri. Versiunea cu trei vagoane cu 165 de locuri poate opera chiar şi pe distanţe de 100 până la 120 de kilometri, rulând pe baterii la aceleaşi viteze. Comparativ cu un set de trenuri similar cu motor diesel, Mireo Plus B economiseşte în medie 24 de tone de CO2 pe an. În ciuda cheltuielilor suplimentare pentru sistemul de baterii, punctul de echilibru pentru economiile de CO2 este deja atins în decurs de un an şi jumătate pentru trenurile cu o medie de 200.000 de kilometri pe an.
Mireo Plus H: Hidrogenul este o sursă excelentă de energie cu o densitate mare de energie. Cu alte cuvinte, o cantitate foarte mare de energie pe unitate volumetrică poate fi stocată în hidrogen (presupunând o compresie corespunzătoare) şi recuperată în celula de combustibil ca electricitate. Aceasta înseamnă că, în cadrul portofoliului de sisteme cu acţionare hibridă pentru trenuri de navetă şi regionale al companiei Siemens Mobility, Mireo Plus H este cel mai potrivit pentru rutele pe distanţe lungi. În timp ce trenurile Mireo Plus B sunt cea mai bună alegere pentru distanţe de până la 120 km în funcţie de configuraţie, trenurile Mireo Plus H ating distanţe de până la 600 km ca trenuri din două unităţi şi de la 800 la 1.000 km ca trenuri din trei unităţi, în funcţie de profilul liniei şi de modul de funcţionare.
De exemplu, între Gara de Nord şi oraşul Piteşti (aproximativ 240 km dus-întors), sau pe alte linii de cale ferată de până la 1000 de km distanţă, utilizarea trenurilor cu hidrogen este fezabilă.


Articole înrudite