24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oile şi caprele din România ameninţate de variolă! ANSVSA a dispus măsuri imediate
Oile şi caprele din România ameninţate de variolă! ANSVSA a dispus măsuri imediate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că a dispus aplicarea imediată de măsuri menite să protejeze efectivele de rumegătoare mici din ţara noastră de contaminare cu variola ovinelor şi caprinelor, după confirmarea acestei boli în patru ferme de ovine din Spania, în regiunile Andaluzia şi Castilia-La Mancha, şi după notificarea de alte noi suspiciuni.
"În contextul în care ţara noastră este liberă de boală (fără aplicarea unui program de vaccinare), se aplică prevederile Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului şi actelor delegate, inclusiv cele care au drept scop identificarea, notificarea şi raportarea precoce a oricărui simptom ce poate fi atribuit unui caz de boală. Astfel, măsurile dispuse de ANSVSA privesc: informarea medicilor veterinari cu atribuţii specifice, a operatorilor economici şi a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerţ cu rumegătoare, privind situaţia epidemiologică din Spania; instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoaşterea semnelor clinice de boală, în conformitate cu specificaţiile Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH); instrucţiuni în teritoriu pentru monitorizarea stării de sănătate a animalelor introduse în România din Spania", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis joi Agerpres.
Variola ovină şi caprină este o boală infecţioasă virală, notificabilă obligatoriu la Comisia Europeană şi la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, care afectează ovinele şi caprinele şi care poate avea un impact sever asupra populaţiilor de animale în cauză şi asupra profitabilităţii creşterii animalelor, cauzând perturbări ale circulaţiei acestor animale şi ale produselor provenite de la acestea, în interiorul Uniunii, precum şi ale exporturilor către ţări terţe.
Comisia Europeană a adoptat în data de 21 septembrie 2022, Decizia de punere în aplicare nr. 2022/1639 a Comisiei, privind anumite măsuri de urgenţă provizorii, referitoare la variola ovină şi caprină în Spania.
În conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687 a fost stabilită o zonă de restricţii, care cuprinde zone de protecţie şi de supraveghere, în care se aplică măsurile generale de control al bolilor prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2020/687, pentru a preveni răspândirea bolii.
ANSVSA precizează că România nu realizează activităţi de comerţ intracomunitar sau de import cu animale din speciile receptive la variolă ovină şi caprină şi nici cu produse sau cu subproduse provenite de la acestea, din ţări care nu au statut de ţară liberă de boală fără vaccinare.
Variola ovinelor şi variola caprinelor evoluează endemic în Africa, la nord de Ecuator, Orientul Mijlociu, Turcia şi unele părţi ale Asiei, fiind considerate boli exotice pentru Uniunea Europeană (UE), cu toate că au fost înregistrate focare în Bulgaria (2013) şi în Grecia (2016).


Articole înrudite