Ca urmare a dezvoltării unor produse din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic, categoriile de etichete energetice ale UE vor fi ajustate treptat pentru a reintroduce scara mai simplă de la A la G, anunţă Infocons.ro.
Asta înseamnă că 5 grupuri de produse vor fi „recalificate" în cursul anului 2021. Este vorba despre frigidere, maşini de spălat vase, maşini de spălat, afişaje electronice, inclusiv televizoare şi lămpi.
Primele 4 grupuri de produse vor fi recalificate de la 1 martie 2021, în timp ce lămpile vor fi recalificate de la 1 septembrie 2021. Alte grupuri de produse care poartă etichete energetice UE vor urma în următorii ani.
De asemenea, înseamnă că de la 1 noiembrie 2020, consumatorii care au cumpărat un frigider, o maşină de spălat vase, o maşină de spălat sau un televizor nou au găsit 2 etichete diferite cu produsul lor - una care reflectă vechiul sistem de etichete (probabil să fie A + sau mai mare), cealaltă reflectând recalificarea sistem (nu mai mare de B).
Introdus pentru prima dată pentru o serie de aparate de uz casnic în 1994 şi ulterior extins în 2004 - cu o scară comparativă de la A (cel mai eficient) la G (cel mai puţin eficient) - conceptul a fost un factor cheie pentru a ajuta consumatorii să aleagă produse care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic . În acelaşi timp, încurajează producătorii să stimuleze inovaţia utilizând tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic.
Eticheta energetică este recunoscută de 93% dintre consumatori şi 79% o consideră atunci când cumpără produse eficiente din punct de vedere energetic, conform Eurobarometrului special 492 realizat de Comisia Europeană.
Producătorii sunt dornici să-şi vadă produsele etichetate energetic în cea mai înaltă categorie disponibilă în comparaţie cu concurenţii. De exemplu, aproximativ două treimi din frigiderele şi maşinile de spălat vândute în 2006 au fost etichetate drept clasa A, în timp ce peste 90% dintre cele vândute în 2017 au fost etichetate A +, A ++ sau A +++.
Pe lângă informaţii despre consumul de energie al produsului, etichetele pot furniza şi date specifice despre alte caracteristici relevante ale utilizării, cum ar fi emisiile de zgomot ale produsului sau consumul de apă.