Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a dat asigurări, miercuri, că la ora actuală nivelul de radioactivitate din România nu este periculos pentru sănătatea populaţiei.
„Din datele pe care le am, au fost unele depăşiri faţă de până acum. Ceea ce pot să vă confirm este că depăşirile care s-au măsurat nu au niciun efect asupra sănătăţii oamenilor. Este cu mult redus de la cantitatea de la care ar fi periculos pentru organism”, a spus Borbely.
Oficialul a menţionat, totodată, că raportările realizate de către CNCAN au frecvenţă zilnică şi că, în ciuda faptului că incidentul de la Fukushima este comparabil cu cel de la Cernobâl, cei peste 10.000 de km care despart România de Japonia, ţin la distanţă valori mari de radioactivitate.
Specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei. Astfel, după interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova, specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l (Becquerel/litru), sunt cu mult mai mici faţă de valorile admise. Pentru Iod 131, concentraţiile maxim admise în laptele de consum pentru populaţie sunt de 300 Bq/l pentru adulţi şi 100 Bq pentru copii şi sugari. Totodată, Reţeaua de Laboratoare de Igienă a Radiaţiilor Ionizate, care aparţine de direcţiile de sănătate publică judeţene, care monitorizează radioactivitatea apei potabile şi a alimentului, nu a sesizat, până în prezent, depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de I 131.
La rândul lor, cercetătorii români din cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova au anunţat, marţi, că în urma analizării unor mostre de apă de ploaie colectate din zona Braşov şi Slănic Prahova, au apărut concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia.
Experimentele au fost efectuate pe mostre de apă colectate din Braşov, începând cu data de 27 martie 2011, şi din Slănic Prahova în datele de 27 şi 29 martie, şi 2 aprilie a.c. În urma studiilor, s-a constatat existenţa unor urme de iod radioactiv (I 131) atât în apa de ploaie (între 0,15-0,75 Bq/dm cub), cât şi în laptele de oaie (5,2 Bq/dm cub). Conform standardelor din Japonia, limita maximă admisă a concentraţiei de iod radioactiv este de 300 Bq (Becquerel/litru)/dm cub pentru adulţi şi copii, şi de 100 Bq/dm cub pentru nou-născuţi.
În prezent, realizatorii studiului menţionează că prezenţa I 131 în România demonstrează că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la distanţe mai mari de 10.000 de km, fapt ce arată că, în acest moment, norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a răspândit practic asupra întregii emisfere nordice.