23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
MDRT: Program pentru construcţia de locuinţe, cu capital privat de peste 40 milioane euro
MDRT: Program pentru construcţia de locuinţe, cu capital privat de peste 40 milioane euro
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului intenţionează să lanseze programul „Construcţii de locuinţe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat”, companiile private urmând să participe cu peste 40 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere interministerială.
Suma de 40 milioane euro, inclusiv TVA, este aferentă serviciilor de proiectare şi lucrărilor de construcţii şi montaj ce revin investitorului privat.
Costul mediu anual al programului din bugetul de stat şi bugetele locale s-ar putea ridica la 12,9 milioane lei, până în 2015. Impactul asupra bugetului de stat şi la bugetul autorităţilor locale însumează aproximaitv 50 milioane lei, până în 2015. Calculul estimativ s-a efectuat pentru construcţia a 1.000 de apartamente cu două camere, cu un cost unitar de 450 euro pe metrul pătrat, inclusiv TVA.
Valoarea serviciilor proiectare ce revin Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, precum studii de fezabilitate, studii de fundamentare a deciziei de concesionare, documentaţii de atribuire a contractelor se ridică la 1,5 milioane euro, inclusiv TVA.
Conform datelor furnizate de autorităţile locale, numărul de solicitări pentru obţinerea unei locuinţe în regim de închiriere depăşeşte 100.000, acestea fiind formulate atât de tineri, cu vârsta de până la 35 de ani, cât şi de alte categorii de persoane. Din anul 2001 până în prezent au fost finalizate circa 28.000 unităţi locative, un număr insuficient faţă de cererea foarte mare existentă la nivel local, potrivit proiectului de act normativ.
În 2010, în Romania, s-au construit 2,7 locuinţe la mia de locuitori
În 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în Romania s-au construit 2,7 locuinţe la mia de locuitori, ceea ce înseamnă aproape de două ori sub media europeană de 4,9. În ceea ce priveşte situaţia la nivelul primului trimestru din anul 2011, se constată o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, consemnându-se şi o inversare a repartiţiei pe medii de locuire, respectiv 44,4% în mediul urban şi 55,6% în mediul rural. Din totalul locuinţelor finalizate în cursul primului trimestru din 2011, 98,9% au fost finanţate din surse private, în timp ce doar 1,1% au fost executate din fonduri publice.
Programul „Construcţii de locuinţe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat” permite accesul la o locuinţă, ce respectă standardele în vigoare, a tuturor categoriilor de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-şi închiria sau achiziţiona o locuinţă în condiţiile pieţei libere.
Astfel, se constituie un fond de locuinţe ce aparţin domeniul public al statului şi sunt administrate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, prin care se va satisface un număr mai mare de cereri de locuinţe la nivel local, cu precădere în municipii şi în oraşele mari.
Terenurile destinate construirii acestor locuinţe aparţin domeniului public al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale şi vor fi transferate în folosinţă gratuită a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor realizate prin acest program.
Lucrările de viabilizare şi dotările tehnico-edilitare se vor asigura de către autorităţile publice locale şi/sau de către investitori, în conformitate cu contractele încheiate de ANL cu unităţile administrativ-teritoriale şi/sau investitorii privaţi. Finanţarea acestor lucrări se asigură din surse de la bugetul de stat, bugetul local sau de către investitorul privat, din surse proprii sau atrase în cadrul contractului de concesiune.


Articole înrudite