05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Macrostabilitatea e ca sănătatea, îţi dai seama cât de importantă este când o pierzi
Macrostabilitatea e ca sănătatea, îţi dai seama cât de importantă este când o pierzi

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a pledat din nou, marţi, pentru o relaxare fiscală "la momentul potrivit" şi cu măsură, considerând că aplicarea tuturor măsurilor cuprinse în Codul Fiscal începând cu 1 ianuarie 2016 nu este sustenabilă.

"Grămada neînţeleaptă de şase măsuri, toate cu impact mare, începând de la 1 ianuarie 2016... poate era bine să fie tratate separat. Cu toate nu merge, nu încape!", a declarat guvernatorul, într-o conferinţă de presă.

Potrivit guvernatorului BNR, macrostabilitatea poate fi comparată cu sănătatea. "Îţi dai seama cât de importantă este când o pierzi, iar reparaţiile, tratamentele sunt dureroase, aşa cum se întâmplă şi cu sănătatea. De aceea, sub nicio formă nu trebuie s-o pierdem", a precizat Mugur Isărescu.

În altă ordine de idei, el a spus că a avut o nouă discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, cu privire la Codul Fiscal, însă fiecare şi-a menţinut punctul de vedere.

"Ieri (luni - n. r.) ne-am văzut cu ministrul Finanţelor. Întâlnirea este instituţională, trebuie să spun că nu este nimic nou. Aceste întâlniri fac parte din întâlnirile instituţionale şi din conlucrarea celor două instituţii. (...) Schimbul de informaţii a fost foarte bun, nu ne-am spus lucruri noi, pentru că ne ştim poziţiile. Noi am reiterat riscurile (aplicării unor măsuri din noul Cod Fiscal — n. r.) la adresa stabilităţii, dânsul a subliniat şi contextul politic în care are loc această dezbatere despre Codul Fiscal. Noi am subliniat încă o dată că poziţia noastră nu se referă la Codul Fiscal, că sunt multe elemente bune, se referă la acest pachet de măsuri, de reducere de taxe şi impozite, aglomerate într-o perioadă foarte scurtă de timp. Nu e vorba nici de alb-negru, da sau împotriva Codului Fiscal, nu este nici alb-negru da sau nu împotriva măsurilor fiscale, este vorba de dozaj, de măsuri. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proporţiile sunt mari, cifra de deficit este de 2,2% — 2,3% din PIB. Ea pare mică, dar este o cifră foarte mare. Ea poate să schimbe traiectoria economiei româneşti pentru că este prinsă într-o perioadă foarte scurtă şi, chiar dacă am vrea, nu putem să compensăm dintr-odată. De aceea, dozajul este cheia problemei", a subliniat şeful BNR.

Mugur Isărescu a făcut referire şi la opinia reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional cu privire la aplicarea Codului Fiscal.

"Am citit şi eu comunicatul Fondului şi mi se pare că merge în aceeaşi direcţie şi insistă pe aceleaşi lucruri. În sfârşit, dânşii, fiind mai apropiaţi pe probleme fiscale cu Ministerul de Finanţe, fac şi recomandări privind unele opţiuni. (...) Este un comunicat foarte dens. Fac un apel către economiştii din România să îl citească cu atenţie", a subliniat şeful Băncii Centrale.

El a făcut această remarcă în contextul în care există opinii potrivit cărora măsurile de relaxare fiscală ar trebui contracarate prin măsuri de politică monetară.

"Am auzit că BNR nu are vână, că trebuie să vină să contracareze (măsurile de relaxare fiscală — n. r.) Ce înseamnă asta? Să te duci cu dobânzile în ceruri ... Şi nu contracarează politica fiscală suficient, dar omoară economia de piaţă, sectorul privat, populaţia. (...) Atenţie la lanţul de consecinţe care pot să apară dintr-o combinaţie nefericită dintre politica monetară şi politica fiscal-bugetară. E ca la o prăjitură bună...ingredientele nu se compensează unele pe altele. Nu există substitut la politici macroeconomice coerente. Apropo şi de comitet (Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială — n. r.)...e mult mai bine să discuţi înainte să găseşti dozajul optim", a încheiat Mugur Isărescu.

Codul Fiscal, în forma aprobată de Parlament, va genera o majorare a deficitului bugetar la 3% din PIB, va periclita realizările economice obţinute de România în ultimii ani şi va determina revenirea la austeritate, se arată în documentul intitulat 'O Decizie Crucială', semnat de şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România, Andrea Schaechter, şi de reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.

''România a făcut paşi importanţi în ultimii şapte ani pentru a-şi îmbunătăţi finanţele publice controversate. Suntem îngrijoraţi că, în forma sa actuală, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizări. El ar presupune o pierdere anuală de venituri de aproximativ 2,2% din PIB şi o majorare a deficitului bugetar de până la cel puţin 3% din PIB, plasând astfel datoria publică pe o traiectorie ascendentă. În mod alternativ, pentru a menţine sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului, precum şi renunţarea la iniţiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructură, apărare, salarii, sănătate şi educaţie'', se menţionează în documentul citat.


Articole înrudite