23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis, miercuri, în unanimitate, că Legea asistenţei sociale este constituţională, respingând o sesizare depusă de Uniunea Social Liberală. Decizia este definitivă, general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial.
Pe 24 noiembrie, purtătorul de cuvânt al departamentelor din PSD, Lia Olguţa Vasilescu, anunţa că USL va ataca la CCR Legea asistenţei sociale. ''Pe procedură pentru că votul dat în Parlamentul României a fost şi de această dată fraudulos - pe tabelă a apărut prima oară cifra de 164 de voturi pentru, voturi insuficiente pentru adoptarea acestei legi după care, imediat, la câteva secunde, s-a modificat tabela şi a apărut cifra de 168 de voturi pentru. Practic, este a nu ştiu câta oară, nici nu mai putem contabiliza, când se fură votul parlamentarilor la Camera Deputaţilor şi, evident, dna Roberta Anastase nu păţeşte nimic.(...) Degeaba am făcut plângere la Parchet în cazul legii pensiilor când nu s-a luat niciun fel de măsură şi chiar a primit dna Anastase neînceperea urmăririi penale'', declara senatorul PSD.
Ea susţinea că noua lege îşi propune o revizuire ''dramatică'' de servicii şi beneficii sociale, propune gruparea celor 54 de prestaţii sociale în doar nouă ajutoare sociale şi urmăreşte să reducă cheltuielile cu asistenţa socială, cu 0,8% din PIB până în 2013 ''în condiţiile în care în România oricum aceste cheltuieli erau modeste - 2,8% din PIB faţă de 5% cât este media europeană''. ''Iniţiatorul acestei legi a fost ministrul Lăzăroiu, cel care a recunoscut cu nonşalanţă într-o emisiune de televiziune că nu ştie câţi asistaţi sociali sunt în România, dar cu toate acestea a făcut această lege. Practic, taie ceva din nu se ştie ce pentru că domnia sa nu avea cunoştinţă asupra cifrelor reale a celor asistaţi sociali. Încă nu estimăm impactul catastrofal asupra unei populaţiei sărăcite foarte mult, într-o proporţie de 48% după cum relevă cifrele Eurostat, faţă de 24% cât era gradul de sărăcie la sfârşitul anului 2004'', a punctat Lia Olguţa Vasilescu.
Legea asistenţei sociale a fost adoptat pe 22 noiembrie de Camera Deputaţilor, cu 168 de voturi pentru, cinci împotrivă şi nicio abţinere.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de act normativ iar după votul plenului, el urmează să fie transmis preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare.
Principalele elemente de noutate ale proiectului de lege se referă la corelarea sistemului naţional de asistenţă socială cu modelele existente în alte state ale UE, diminuarea şi limitarea dependenţei faţă de ajutorul acordat de stat prin participarea activă a persoanei sau familiei la programul de intervenţii individualizat, construirea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială serviciilor sociale într-un pachet de măsuri adecvate şi complementare, simplificarea procedurilor administrative.


Articole înrudite