19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Klaus Iohannis: Starea de alertă nu va mai fi prelungită după data de 8 martie
Klaus Iohannis: Starea de alertă nu va mai fi prelungită după data de 8 martie

"Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor. Am convocat, astăzi, o şedinţă de evaluare cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România", a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni.
El a spus că, odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum, menţionând că Ministerul Sănătăţii urmează să gestioneze în continuare evoluţia epidemiei.
Măsurile complete vor fi anunţate şi explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autorităţile abilitate, a adăugat Iohannis.
Şeful statului a subliniat că se împlinesc doi ani "foarte grei" de la debutul pandemiei de COVID-19, în care existenţa a fost modificată "radical".
"Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaş şi nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferinţă, sunt reflecţia unor tragedii care au produs urme adânci. Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influenţat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea şcolilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacţiunilor sociale - toate acestea au avut un impact negativ şi ne-au ridicat nenumărate bariere", a afirmat Klaus Iohannis.
"Pandemia ne-a învăţat şi lecţii pe care trebuie să le valorificăm, şi poate cea mai importantă este cea a solidarităţii: am oferit ajutor celor aflaţi în nevoie şi am primit sprijin de la partenerii europeni atunci când noi ne-am confruntat cu probleme majore. Colaborarea europeană şi internaţională în domeniul ştiinţific a permis înţelegerea mai aprofundată a acestui virus nou şi a făcut posibilă, într-un timp record, descoperirea vaccinurilor şi a medicamentelor care pot preveni şi trata această boală severă. Nu în ultimul rând, am învăţat să preţuim sănătatea noastră, dar şi pe a celor dragi, am învăţat să ne protejăm, să prevenim, să luăm decizii responsabile şi să le respectăm", a mai menţionat şeful statului.
Preşedintele a avut, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă şi membri ai Cabinetului, relatează Agerpres.


Articole înrudite