04 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Jumătate dintre utilizatorii de dispozitive mobile nu şi le protejează cu parole
Jumătate dintre utilizatorii de dispozitive mobile nu şi le protejează cu parole

Jumătate (52%) dintre utilizatori nu îşi protejează cu parole dispozitivele mobile şi numai 22% folosesc soluţii antifurt, astfel că „hoţii de buzunar care pun mâna pe un smartphone ar putea să aibă un noroc nesperat”, arată un studiu Kaspersky Lab, citat de Mediafax.
„Având în vedere că jumătate (52%) dintre utilizatori nu îşi protejează cu parole dispozitivele mobile şi numai 22% folosesc soluţii antifurt, hoţii de buzunar care pun mâna pe un smartphone ar putea să aibă un noroc nesperat. Aceasta este una dintre cele mai recente probleme ridicate de compania Kaspersky Lab, care a descoperit că oamenii îşi lasă dispozitivele - cu o cantitate din ce în ce mai mare de date valoroase - la îndemâna oricui”, arată autorii studiului.
Potrivit raportului, un număr mare de utilizatori accesează internetul şi fac diverse alte activităţi de pe dispozitivele mobile, astfel încât pierderea unui dispozitiv din cauza unei infracţiuni este probabil un eveniment mai supărător ca oricând. De exemplu, 68% dintre indivizi spun că accesează cu regularitate internetul de pe un smartphone (de la 60%, în 2016), iar 34% dintre ei folosesc o tabletă în acelaşi scop.
„Prin urmare, pe aceste dispozitive sunt păstrate şi de pe ele sunt trimise mai multe tipuri de date importante. De exemplu, peste o treime (35%) dintre persoane folosesc smartphone-ul pentru online banking, ceea ce, evident, înseamnă acces la informaţii financiare valoroase. În plus, 57% dintre respondenţi îşi folosesc în mod constant smartphone-ul ca să-şi acceseze e-mailul personal, iar 55% spun că îl folosesc pentru activităţi de social media, ambele implicând, de asemenea, mari cantităţi de date sensibile”, mai arată raportul.
Specialiştii Kaspersky Lab au constatat că datele importante pe dispozitivele mobile şi numărul mare al acestora nu îi determină neapărat pe oameni să fie mai conştienţi şi mai grijulii în privinţa dispozitivelor mobile - mai puţin de jumătate (48%) le protejează cu parole şi numai 14% dintre ei îşi criptează fişierele şi folderele pentru a împiedica accesul neautorizat. Astfel, dacă dispozitivele ajung pe mâini nepotrivite, toate datele - de la conturi personale, la fotografii, mesaje şi chiar date financiare - ar putea deveni accesibile altor persoane.
„Chiar şi pierderea unor dispozitive care sunt protejate cu parole ar putea avea consecinţe serioase. De exemplu, 41% dintre utilizatori fac un backup (copie de rezervă) datelor şi numai 22% folosesc funcţiile antifurt de pe dispozitivele lor mobile, ceea ce înseamnă că este foarte posibil ca foştii proprietari ai acestor dispozitive să rămână fără acces la informaţiile şi conturile lor personale”, spun specialiştii Kaspersky Lab.
„Dispozitivele noastre conectate ne dau acces la informaţii importante, oriunde şi oricând. Sunt obiecte preţioase pe care normal că infractorii vor să pună mâna, iar misiunea lor este simplificată de faptul că majoritatea telefoanelor furate nu sunt protejate de o parolă. Sunt câteva lucruri pe care toată lumea le poate face pentru a-şi proteja dispozitivele şi datele de pe ele. Setând o parolă şi folosind o soluţie de securitate specializată, care are şi protecţie antifurt, utilizatorii îşi pot proteja informaţiile personale, fotografiile şi conturile online”, spune Dmitry Aleshin, vicepreşedinte Product Marketing, Kaspersky Lab.
Kaspersky Lab este o companie globală din domeniul securităţii cibernetice prezentă pe piaţă de peste 20 de ani, iar portofoliul companiei include protecţie endpoint şi mai multe soluţii specializate de securitate şi servicii, pentru a combate ameninţările digitale.


Articole înrudite