22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
«IT-iştii români nu mai pleacă din România pentru salarii, ci pentru oportunităţi»
«IT-iştii români nu mai pleacă din România pentru salarii, ci pentru oportunităţi»

IT-iştii nu mai pleacă din România pentru salarii, pentru că e mult mai mişto să fi IT-ist la Cluj decât să fi IT-ist la Londra, însă pleacă la Londra pentru oportunităţile pe care le au acolo, a declarat preşedintele Comisiei pentru digitalizare din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaş, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie.
"Să ştiţi că IT-iştii nu mai pleacă din România pentru salarii, pentru că e mult mai mişto să fi IT-ist la Cluj decât să fi IT-ist la Londra, vă garantez asta. Pleacă la Londra pentru oportunităţile pe care le are acolo, pentru că sunt la cu totul alt nivel. Şansa pentru noi vine şi de la aceşti tineri care au plecat de acasă. Şi vorbeam de oportunităţi. Companiile din domeniul energiei au capacitatea şi posibilitatea de a face antreprenoriat, au capacitatea ca în interiorul lor să dezvolte start-up-uri noi, spin off-uri care să facă, de exemplu, cybersecurity. Sigur că nu poţi să eviţi companiile care pot să-ţi dea mâine soluţii de securitate şi rezilienţă cibernetică, dar, dacă vrem să punem cu adevărat în valoare şcoala românească, dacă vrem să creăm mai multă valoare adăugată, mai multă proprietate intelectuală, IT românesc, atunci trebuie să ne creăm şi noi propriile capacităţi şi oportunitate. Să ştiţi că, din punct de vedere al securităţii cibernetice, suferă nu doar România, ci şi cele mai dezvoltate ţări din lumea asta. Există un moment la care, dacă luăm talentul românesc, fie că el este în România sau în afara României, putem, cu know-how-ul celor din industria de energie, să creăm astfel de soluţii", a spus Sărmaş.
Deputatul a adăugat că România are o mare oportunitate prin găzduirea Centrului European de Cybersecurity.
"O mare oportunitate pentru România este acest Centru European de competenţă în Cybersecurity, care va finanţa start-up-uri, companii bine stabilite, indiferent că vin de zona de IT. Va încuraja research-ul la graniţa dintre domenii şi este pentru prima dată când România este pusă serios pe hartă şi are posibilitatea de a împărţi bani europeni, că, de fapt, despre asta e vorba aici", a menţionat Sabin Sărmaş.
Potrivit oficialului, companiile din România sunt vizate de peste 30.000 de incidente cibernetice, iar pentru unele dintre aceste sunt plătite sume importante pentru a recupera date sensibile.
"Când un stat este atacat cibernetic sau mai multe state sunt atacate cibernetic, actorii statali care sunt în spatele atacului nu-şi asumă responsabilitatea. Dacă atacul vine dintr-o ţară din apropiere, din Europa sau din Asia, se duc prin sudul Asiei şi urmele pot fi şterse de cele mai multe ori. Poţi să demonstrezi în timp că au venit atacuri dintr-o zonă, dar e complicat. Nu ai rachete, nu ai tancuri, n-ai soldaţi care se văd. Activarea Articolului 5 sau a oricărei contra-măsuri sau măsuri de agresivitate poate fi extrem de riscantă şi poate să nască multe controverse. Asta este doar o parte a provocării, dar este una de care trebuie să ţinem cu adevărat cont. De aceea e mai important să ne construim capacităţi de apărare cibernetică şi, foarte important, capacităţi de rezilienţă cibernetică. Să ştiţi că, în România, există peste 30.000 de incidente cibernetice, iar DNSC ne poate confirma, cu peste 150 de instituţii vizate. Există lunar sute de atacuri, zeci de atacuri de succes, iar companiile plătesc bani grei pentru a recupera date. Companiile în general plătesc bani grei pentru a evita pierderi reputaţionale, pentru că n-au investit anterior în securitate cibernetică", a susţinut demnitarul.
Profesionişti din industria energetică şi IT au participat, în perioada 24 - 25 noiembrie, la Cluj-Napoca, la prima ediţie a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, eveniment organizat de Distribuţie Energie Electrică România, notează Agerpres.


Articole înrudite