04 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Iniţiativa 2035 cere modificări legislative care să îndepărteze sursele de promovare pentru produsele din tutun
Iniţiativa 2035 cere modificări legislative care să îndepărteze sursele de promovare pentru produsele din tutun

Experţi în sănătate publică, membri ai organizaţiilor semnatare ale Iniţiativei 2035 - Prima Generaţie Fără Tutun a României, denunţă interferenţa industriei tutunului şi a altor industrii cu "interese comerciale directe" în dezbaterile legate de adoptarea politicilor de sănătate publică.
"Solicităm atât mass-media, cât şi autorităţilor statului român să respecte principiile Convenţiei-cadru privind Controlul Tutunului, transpusă în Legea nr. 332/2005, inclusiv cele legate de prevenirea interferenţei intereselor comerciale în procesele decizionale legate de sănătatea publică. Manipulările cu interes comercial direct nu trebuie să devieze Guvernul şi Parlamentul României de la îndeplinirea angajamentelor de sănătate publică asumate prin tratate internaţionale şi legi în vigoare. În aceste condiţii, cele peste 350 de organizaţii non-guvernamentale, medicale, academice, de protejare a drepturilor tinerilor şi copiilor reînnoiesc solicitarea adresată Parlamentului şi Guvernului României de adoptare de urgenţă a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate şi promovare, directă şi indirectă, pentru produsele din tutun definite în mod cuprinzător şi de completare a legislaţiei din domeniul controlului tutunului care adresează direct prevenirea expunerii la efectele nocive ale acestora", se precizează într-un comunicat transmis recent.
Sursa citată reaminteşte că, pe 21 martie 2018, cele peste 350 de organizaţii membre ale Iniţiativei 2035 Fără Tutun - asociaţiile medicale, academice, liderii facultăţilor de medicină, organizaţiile de tineret şi copii -, au solicitat printr-un document de poziţie autorităţilor române să iniţieze modificările legislative care să adreseze situaţia de "urgenţă de sănătate publică" reprezentată de consumul de tutun în rândul adolescenţilor şi tinerilor în România.
"Pe baza datelor existente furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de ultimele studii în rândul acestor categorii de vârstă, în ciuda evoluţiei pozitive începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte ţări europene, situând ţara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenţilor de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal", se arată în comunicat.

Iniţiativa 2035 Fără Tutun: Autorităţile române trebuie să intervină ferm şi consecvent

În context, organizaţiile membre ale Iniţiativei 2035 Fără Tutun consideră că autorităţile române trebuie să intervină ferm şi consecvent pentru accelerarea scăderii numărului de copii şi tineri care încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun.
"Ulterior acestei poziţii clare şi exprimate fără echivoc, observăm, fără surprindere, asaltul agresiv cu iz comercial al industriei tutunului şi al industriilor conexe. Campanii ale unor anumite canale media care beneficiază de diverse forme de sponsorizare din partea industriei tutunului sunt menite să blocheze şi să discrediteze eforturile organizaţiilor cu preocupare constantă pentru reducerea consumului de tutun în România. (...) În acest context, am observat tentativele de influenţare a opiniei publice din România în a crede că diverse instituţii europene din domeniul sănătăţii publice ar recomanda anumite tipuri de produse din tutun, mai precis produsele din tutun încălzit. Se face, în toate aceste comunicări publice, o confuzie intenţionată şi vădit co-interesată între diversele tipuri de produse din tutun, în încercarea evidentă de a profita de reglementări aparţinând unora dintre aceste categorii sau de lipsa de reglementare a altora", susţin organizaţiile membre ale Iniţiativei 2035 - Prima Generaţie Fără Tutun a României.
Potrivit comunicatului, "o atenţie specială a fost acordată în aceste manipulări media" produselor noi din tutun încălzit, în mod clar afectate comercial de perspectiva reglementării uniforme. "În acest sens, denaturarea deciziei Comitetului de experţi al Food and Drug Administration din SUA (ianuarie 2018) merită o analiză aprofundată din partea noastră, ca experţi în sănătate publică. Comitetul a concluzionat că dovezile prezentate de producător în susţinerea afirmaţiilor că produsul său reduce riscul de boli induse de consumul de tutun sau că are potenţialul de a susţine fumătorii pentru renunţarea la fumat sunt insuficiente. De asemenea, comitetul a concluzionat clar că nu au fost oferite dovezi legate de impactul produsului asupra non-fumătorilor tineri şi influenţării acestora. Comitetul a admis că există un nivel mai redus de expunere la substanţe toxice, însă acest lucru nu se corelează cu afirmaţiile de reducere a unor boli induse de consum. Aceste concluzii sunt congruente cu rezultatele unor studii foarte recente, independente, care încep să fie publicate şi care arată, printre altele, că aceste produse eliberează emisii de alte substanţe toxice decât cele din fumul clasic de ţigară", afirmă aceeaşi sursă.
Membrii organizaţiilor membre ale Iniţiativei afirmă că, începând cu jumătatea anului 2017, s-a observat demararea publicării unor studii independente asupra noilor produse din tutun, "care demonstrează, prin măsurători de laborator, atât profilul lor nesigur pentru expunerea non-utilizatorilor, cât şi expunerea consumatorilor la substanţe toxice noi", rezultate în urma încălzirii filtrului produsului. Mai mult, se precizează în comunicat, chiar din datele furnizate de producător "reiese riscul de utilizare duală" a produselor noi cu nicotină şi a produselor clasice din tutun în spaţii publice închise.
Printre semnatarii Iniţiativei 2035 - Prima Generaţie Fără Tutun a României se numără: prof. dr. Gheorghe Borcean - preşedintele Colegiului Medicilor din România, academicianul prof. dr. Victor Voicu - preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu - preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, precum şi prof. dr. Florin Mihălţan - fostul preşedinte al SRP, prof. dr. Dragoş Vinereanu - preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, prof. dr. Mircea Beuran - preşedintele Senatului Universitar din UMF "Carol Davila" Bucureşti, prof. dr. Mircea Cinteză, prof. dr. Ion Bruckner - preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă, dr. Raed Arafat - Societatea de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România/ Fundaţia pentru SMURD, dr. Rodica Tănăsescu - vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, conf. dr. Carmen Orban - managerul Institutului Clinic Fundeni.


Articole înrudite