23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Îmbunătăţirea Codului fiscal va transforma România într-un mediu economic şi mai favorabil
Îmbunătăţirea Codului fiscal va transforma România într-un mediu economic şi mai favorabil

Îmbunătăţirea Codului fiscal va transforma România într-un mediu economic şi mai favorabil, iar pentru investorii străini va deveni ''un paradis fiscal'', susţine Mirel Palada, consilier de stat în Guvernul României, într-o declaraţie remisă AGERPRES.

Potrivit acestuia, decizia Executivului referitoare la scăderea taxelor reprezintă ''şansă pentru investiţii''.

''Dincolo de scandal, în aceste zile s-a întâmplat şi ceva ce are cu adevărat legătura cu viaţa oamenilor, nu cu patimile politice: Guvernul merge şi mai departe cu îmbunătăţirea noului Cod fiscal. (...) Avem noi măsuri care să îmbunătăţească mersului lucrurilor în România. În primul rând, Guvernul scade impozitul pe dividende de la 16 la 5%. România se transformă astfel într-un mediu economic şi mai favorabil. Întreprinzătorii români se bucură de scăderea taxelor. Mai mult, pentru investitorii străini România devine un adevărat paradis fiscal. Sprijinim astfel atât companiile române, cât şi pe cele străine. Viitorul va dovedi că asta este una din măsurile economice recente cu impactul pozitiv cel mai puternic'', afirmă Palada, adăugând că astfel de măsuri duc la încurajarea investitorilor străini să păstreze banii în România.

De asemenea, consilierul arată că o altă măsură financiar-fiscală aşteptată de mediul de afaceri este creşterea sprijinului pentru microîntreprinderi.

''Plafonul până la care o firmă se poate înscrie ca IMM creşte de la 65.000 la 100.000 de euro, ajutând astfel multe companii româneşti să beneficieze de impozitare mai scăzută. (...) O altă măsură aşteptată, de data asta de populaţie, este scăderea TVA la apă de la 24 la 9%. Costul vieţii va scădea, calitatea vieţii va creşte. Aceste măsuri vor influenţa viaţa românilor mai mult decât orice scandal de la televizor. Ele înseamnă mai multe locuri de muncă. Ele înseamnă venituri mai mari, investiţii străine şi un sprijin clar pentru o creştere economică mai solidă anul viitor,'' mai spune Palada, subliniind că miza măsurilor Executivului este creşterea investiţiilor private pentru a scădea decalajul de dezvoltare.

În context, el arată că prin scăderile de taxe se poate accelera creşterea şi se poate asigura ''că o bună parte din capitalul generat de companiile care activează în România va fi păstrat în ţară''.

''Azi, ţara noastră este o oază de stabilitate în regiunea asta complicată, un motiv important pentru a atrage investitori străini. La această stabilitate se adaugă, deja, şi climatul economic tot mai bun — creştere economică, fiscalitate redusă, tot mai redusă. Poate România să devină un motor de creştere economică regională? Deja are una din cele mai mari creşteri economice din UE. Prin scăderile de taxe, poate accelera creşterea şi poate asigura că o bună parte din capitalul generat de companiile care activează în România va fi păstrat în ţară. În fine, prin banii rămaşi sau aduşi în ţară, va creşte competitivitatea economică a companiilor româneşti, pentru că nu toţi aceşti bani se vor duce doar în consum'', mai arată Palada.

Totodată, el afirmă că România este pregătită pentru a susţine reducerile de taxe, având în vedere cifrele din încasări.

''Voci alarmiste au strigat indignate în trecutul apropiat că măsurile de relaxare fiscală vor duce la scăderea banilor încasaţi la buget, deci la catastrofă. Nu a fost aşa, dimpotrivă. Bugetul a încasat mai mulţi bani, România are mai mulţi bani la dispoziţie tocmai acestor măsuri deja luate. (...) Dacă şi politicienii vor înţelege să folosească aceste venituri suplimentare pentru a susţine mediul de afaceri, atunci nu mai încape discuţie. După câţiva ani în care s-a revenit la creşterea economică şi în care s-a folosit surplusul pentru a se face reparaţii sociale post-criză, este timpul ca o parte din beneficiile creşterii să fie transferate şi spre societate în ansamblu. Asta înseamnă reducerile de taxe. Colectarea mai bună face ca din taxe mai mici să beneficieze şi statul şi cetăţenii; până la urmă, ăsta ar trebui să fie obiectivul oricărui guvern'', conchide Mirel Palada. 


Articole înrudite