23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Îmbătrânirea infrastructurii energetice este una dintre provocările României
Îmbătrânirea infrastructurii energetice este una dintre provocările României

Îmbătrânirea infrastructurii energetice şi volatilitatea preţurilor la combustibilii fosili constituie o parte dintre provocările cu care se confruntă România, a declarat, luni, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, într-o conferinţă pe teme energetice.

"Ministerul Energiei este implicat în procesul de elaborare a unei strategii în domeniul energetic. Dorim ca pe viitor să ne bazăm pe un mix energetic complex: hidro, nuclear, cărbune, petrol gaze, energie regenerabilă. Politica noastră energetică să fie bazată pe conceptele de securitate şi de independenţă energetică. România are parte de noi provocări: creşterea dependenţei energetice faţă de ţări din afara UE, volatilitatea preţurilor combustibililor fosili, îmbătrânirea infrastructurii energetice — atât centrale electrice, cât şi reţele—, precum şi îngrijorarea faţă de consecinţele încălzirii globale. Înseamnă necesitatea tranziţiei către o economie cu emisii reduse de carbon", a spus Gerea.

El a precizat că autorităţile doresc asigurarea unor preţuri accesibile la energie şi protejarea consumatorilor.

"Privim întreaga dezvoltare a sectorului energetic la nivel macroeconomic şi ţinem cont de faptul că preţul energiei influenţează competitivitatea industriei, locurile de muncă, investiţiile locale şi veniturile la bugetul de stat. Dorim să asigurăm preţuri accesibile la energie şi să protejăm consumatorii. Urmărim investiţii strategice în proiecte energetice ce pot revitaliza industria românească, cum ar fi Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, construirea unei termocentrale cu o capacitate de 600 de MW în Oltenia, redresarea sectorului producţiei energiei pe bază de cărbune şi modernizarea minelor şi dezvoltarea interconectărilor cu statele vecine, crearea premiselor pentru expansiunea companiilor energetice româneşti pe pieţele externe", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, România are nevoie de energie regenerabilă, în special de biomasă şi bioenergie.

"În tot acest context susţinem că avem nevoie de energie regenerabilă, în special de biomasă şi bionenergie, însă ne propunem să atingem şi să menţinem acel echilibru benefic între investitorii din cadrul sectorului energiei regenerabile, consumatorii casnici şi sectoarele industriale consumatoare de energie", a subliniat Gerea.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Asociaţia Regională a Reglementatorilor în domeniul Energiei (ERRA) au organizat, în perioada 5 — 7 octombrie, la Bucureşti, cea de a XIV-a ediţie a Conferinţei cu tema "Investiţii şi reglementare în domeniul energiei". 


Articole înrudite