04 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Grevele din sănătate au efect: Guvernul modifică legea salarizării unitare
Grevele din sănătate au efect: Guvernul modifică legea salarizării unitare

După discuţii îndelungi cu sindicaliştii, guvernul a decis să modifice legea salarizării unitare. Întâlnirea a avut loc între primul ministru Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii Olguţa Vasilescu, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Daniela Pescaru şi reprezentanţii sindicatelor Sanitas şi Solidaritatea Sanitară. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, dar şi de ministrul Muncii care a ieşit într-o conferinţă de presă alături de sindicaliştii din sănătate.
”"În urma discuţiilor de astăzi s-a decis modificarea Legii salarizării, dar nu în sensul de a modifica coeficienţii de ierarhizare şi nu în sensul de a modifica procentul de 30% aplicat la anvelopa salarială ca şi regulă generală. De la nivelul guvernamental şi de la nivelul MS se va verifica şi urmări modul de aplicare a Legii salarizării şi Regulamentul de sporuri. De asemenea, în urma discuţiilor de astăzi cu sindicatele am convenit ca proiectul noii legi a sănătăţii să cuprindă foarte clar şi indicatori de performanţă care să facă referire inclusiv la cuantumul cheltuielilor de personal, astfel încât să ne asigurăm că toate spitalele vor asigura pentru pacienţi medicamente, materiale sanitare şi tot ce au nevoie", a spus Sorina Pintea, după întâlnirile cu sindicatele din Sănătate.

Lia Olguţa Vasilescu a explicat cum va fi modificată legea: ”Se acordă sume compensatorii pentru toţi angajaţii din sisitemul sanitar care au inregistrat diminuari de venituri nete faţă de luna februarie 2018. Suma compensatorie urmează să acopere integral această diferenţă. Deci nu mai putem vorbi în acest momet despre vreo scădere de venituri în sistemul sanitar”. De asemenea, vor fi păstrate actualele limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim. Legea va fi modificată astfel încât să fie creată posibilitatea depăşirii procentului de 30% prevăzut în Art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor şi stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.
Modificările legislative mai vizează excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în Art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017, reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă, reformularea modalităţii de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma iniţială a Legii 153/2017, precum şi echivalarea funcţiilor de moaşe şi surori medicale cu funcţia de asistent medical.
Toate prevederile  se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.
Reprezentanţii organizaţiilor sindicale au anunţat că renunţă la greva generală, programată în data de 11 mai 2018


Articole înrudite