15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FACIAS cere explicaţii în legătură cu nesemnarea contractului pentru corvetele multifuncţionale
FACIAS cere explicaţii în legătură cu nesemnarea contractului pentru corvetele multifuncţionale

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut din nou explicaţii privind întârzierea semnării contractului privind corvetele multifuncţionale, se arată într-un comunicat de presă remis de fundaţie.

„În contextul recentei adoptări a Ordonanţei de Urgenţă nr. 126/2022 privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică de produse/servicii ale contractelor sectoriale şi ale contractelor-cadru atribuite în domeniile apărării şi securităţii, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului a solicitat din nou ministrului apărării naţionale informaţii privind contractul cu Naval Group, respectiv când va avea loc semnarea acestuia şi dacă este luată în calcul ajustarea preţului pentru produsele şi serviciile ce vor fi contractate”, transmite FACIAS.

În cadrul proiectului Transparenţă şi Responsabilitate în Achiziţiile Publice, FACIAS a monitorizat acţiunile statului legate de achiziţia corvetelor multifuncţionale, sesizând Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu posibila săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu de către reprezentanţii guvernului Cioloş, prin adoptarea H.G. nr. 906/2016 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurilor specifice aferente programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncţională”. Ca urmare a acestui demers al FACIAS, H.G. nr. 906/2016 a fost anulată, iar statul român a organizat o licitaţie internaţională pentru construcţia şi livrarea corvetelor pentru Armata Română, licitaţie câştigată de grupul francez Naval Group, pentru suma de 1,2 miliarde de Euro, faţă de 1,6 miliarde de Euro, cât prevedea hotărârea de guvern emisă de Guvernul Cioloş, în mod nelegal. Astfel, statul român a făcut o economie de peste 400 de milioane de euro.

„Cu toate acestea, din anul 2019 nu se întâmplă nimic privind semnarea contractului cu firma câştigătoare, nici măcar în contextul războiului ce are loc la graniţele României. În acest timp, grupul francez declarat câştigător în România, dar care nu are baza legală (contractul) pentru a-şi duce la îndeplinire obligaţiile, propune Greciei construcţia de corvete, care se poate realiza chiar pe teritoriul ţării lor. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului apreciază că o astfel de lipsă de reacţie ar trebui să implice tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de întârzierea demersurilor care trebuiau întreprinse deja. FACIAS, partener strategic al Consiliului Europei şi al Comisiei Europene prin Asociaţia Europeană pentru Democraţie Locală (ALDA), este specializată în activităţi de advocacy în domeniul drepturilor omului. Preocuparea şi demersurile noastre vizează apărarea cetăţenilor împotriva abuzurilor statului şi acţionăm în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participaţion) şi al FRA (Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale)”, subliniază FACIAS.


Articole înrudite