În anul 2021, puţin peste jumătate dintre europeni cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani aveau cel puţin competenţe digitale de bază, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, care relevă că România ocupă ultimul loc în acest clasament.
Anul trecut, cel mai ridicat procent al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani care aveau minimum competenţe digitale de bază s-a înregistrat în Ţările de Jos şi Finlanda (ambele cu 79%), urmate de Irlanda (70%). La polul opus, cel mai scăzut procent a fost observat în România (28%), Bulgaria (31%) şi Polonia (43%).
Indicatorii privind competenţele digitale sunt unii dintre indicatorii-cheie de performanţă în contextul Deceniului digital, care stabileşte viziunea UE privind transformarea digitală.
La începutul lunii martie, Comisia Europeană a propus o Busolă pentru dimensiunea digitală prin care să se transpună ambiţiile digitale ale UE pentru 2030 în dispoziţii concrete. Busola stabileşte o structură de guvernanţă solidă, comună cu statele membre, bazată pe un sistem de monitorizare cu raportare anuală sub forma unor coduri de culoare. Obiectivele vor fi înscrise într-un program strategic care urmează să fie convenit cu Parlamentul European şi cu Consiliul, informează caleaeuropeana.ro.