23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Este nevoie de o mai bună coordonare între autorităţi pentru atragerea fondurilor europene
Este nevoie de o mai bună coordonare între autorităţi pentru atragerea fondurilor europene

România are la dispoziţie 6,7 miliarde euro pentru următorii şapte ani prin Fondul European de Dezvoltare Regională, însă pentru atragerea fondurilor este nevoie de o mai bună coordonare şi cooperare între autorităţile naţionale şi locale, a declarat, la RuralFest 2015, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

"În cadrul acestei zile s-a vorbit foarte mult de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), dar vreau să vă spun că şi prin Programul Operaţional Regional (POR), care este în gestionarea mea ca şi comisar european pentru politică regională există foarte multe posibilităţi: sunt 6,7 miliarde euro pentru următorii şapte ani prin POR, din Fondul de Dezvoltare Regională şi există o mulţime de posibilităţi pentru diversificarea economică în lumea satului", a menţionat Corina Creţu.

Aceasta a subliniat că "posibilităţile sunt nelimitate" în ceea ce priveşte atragerea fondurilor, de la turism şi promovarea agroturismului, la internet, servicii sociale, servicii publice sau infrastructură pentru şcoli.

"Important este ca în perioada următoare să fie depuse proiecte mature, care cu adevărat să facă diferenţa în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Şi aici aş face un apel, între o mai bună coordonare şi cooperare între autorităţile naţionale, autorităţile judeţene şi autorităţile locale, de la nivelul comunelor până la nivel superior pentru a coopera împreună. Cred că la nivelul judeţelor trebuie să se aşeze la aceeaşi masă principalii actori, atât autorităţile locale, cât şi mediul academic, acolo unde există, şi, bineînţeles, comunitatea oamenilor de afaceri pentru a elabora strategii judeţene, strategii regionale, care să pornească de la resursele pe care au acele judeţe..Vreau să îi asigur pe toţi că suntem alături atunci când este vorba despre implementarea unor proiecte de succes pentru a schimba viaţa de zi cu zi a oamenilor", a adăugat comisarul european pentru politica regională.

Corina Creţu a precizat că România este ţara din UE cu cel mai mare procent de populaţie în mediul rural.

"Peste 7 milioane de oameni trăiesc în mediul rural, 45% din suprafaţa României înseamnă mediul rural. Practic, nu există român care să nu aibă în familia sa oameni din mediul rural. Pentru mine este o plăcere întotdeauna să merg la ţară, să văd în ce măsură satul românesc se dezvoltă şi trebuie să fim foarte sinceri şi să spunem că nu se compară satul românesc cu ceea ce vedem în acest moment în Germania sau Franţa. Cred că trebuie să facem un efort colectiv", a mai spus Corina Creţu.

Comisarul european a vizitat duminică târgul RuralFest 2015, eveniment care a adus satul românesc în mijlocul Capitalei. 


Articole înrudite