21 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deţinătorii de carnete de TIR-uri care folosesc aplicaţia TIR-EPD vor avea prioritate la Albiţa şi Siret
Deţinătorii de carnete de TIR-uri care folosesc aplicaţia TIR-EPD vor avea prioritate la Albiţa şi Siret

Autoritatea Vamală Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Uniunea Internaţională a Transportului Rutier, Organizaţia de Cooperare Economică a Mării Negre, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova  şi Asociaţia Transportatorilor Rutieri Internaţionali din Ucraina, s-au întâlnit la biroul vamal de frontieră Albiţa pentru a analiza timpii de aşteptare în punctele de trecere a frontierei între România şi Republica Moldova, respectiv între România şi Ucraina. Reprezentanţii părţilor au înaintat mai multe propuneri, exprimându-şi încrederea că acestea vor contribui la fluidizarea şi optimizarea traficului de mărfuri şi mijloace de transport, în corelare cu noile tendinţe în dezvoltarea economiei regionale.
Delegaţia Autorităţii Vamale Române (AVR), condusă de preşedintele Marcel Mutescu, a avut joi o întâlnire cu delegaţiile Serviciului Vamal al Republicii Moldova (SVRM), Uniunii Internaţionale a Transportului Rutier (IRU), Organizaţiei de Cooperare Economică a Mării Negre (BSEC-URTA), Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (IRU), Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Republica Moldova (AITA) şi Asociaţiei Transportatorilor Rutieri Internaţionali din Ucraina (ASMAP UA). Scopul întâlnirii a fost de a identifica împreună soluţii pentru reducerea timpilor de aşteptare la intrarea în România dinspre Republica Moldova şi Ucraina.
„Înţelegem implicaţiile timpilor de aşteptare la frontieră asupra activităţii trasportatorilor rutieri, de aceea am fost şi suntem în permanenţă deschişi pentru un dialog constructiv în acest sens. Ca urmare a discuţiilor de azi, am stabilit că începând cu data de 1 august 2024, în cadrul unui proiect pilot iniţiat de autoritatea vamală, titularii de carnete TIR care folosesc aplicaţia TIR-EPD, pentru predeclararea electronică, vor putea să folosească artera dedicată AEO şi camioanelor goale la birourile vamale de frontieră Albiţa şi Siret”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Marcel Mutescu. „Preconizăm ca acest proiect pilot să fie implementat până la sfârşitul anului, după care vom evalua rezultatele şi vom decide asupra necesităţii extinderii acestei facilităţi şi la celelalte birouri vamale”, a completat preşedintele AVR.
Totodată, reprezentanţii autorităţii vamale au reamintit procedurile vamale simplificate care pot fi utilizate de către transportatori, cum ar fi posibilitatea de declarare prealabilă a informaţiilor necesare efectuării analizei de risc specifice.
În contextul aprobării Ordonanţei de Urgenţă nr. 76/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Vamale Române, reorganizarea activităţii acesteia precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, preşedintele AVR a informat participanţii la întâlnire despre instituirea Programului Multianual de Modernizare şi Dezvoltare a Infrastructurii Vamale pentru perioada 2025-2030, cu un buget de maxim un miliard de lei, bani care vor fi folosiţi pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii specifice aflate în administrarea autorităţii vamale, pentru consolidarea capacităţii instituţionale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri şi/sau de substanţe stupefiante.
În cadrul discuţiilor au fost prezentate, de asemenea, principalele proiecte de modernizare de care au beneficiat deja o parte din birourile vamale de la frontierele de nord şi est, repectiv Siret, Albiţa, Sculeni şi Giurgiuleşti, inclusiv dotarea acestora cu sisteme de scanare cu raze X. A fost subliniată totodată strânsa cooperare dintre autorităţile din România şi Republca Moldova, amintindu-se, în acest context şi beneficiile controlului coordonat care se efectuează pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova), pe sensul de intrare în ţara noastră.
Părţile au agreat că vor continua să monitorizeze situaţia din punctele de trecere a frontierei şi vor avea întâlniri periodice pentru coordonarea provocărilor legate de activitatea transportatorilor rutieri.


Articole înrudite