22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Ben-Eliezer: În ultimii ani s-a constatat o ascensiune a violenţei antisemite în Europa şi în afara ei
Dan Ben-Eliezer: În ultimii ani s-a constatat o ascensiune a violenţei antisemite în Europa şi în afara ei

În ultimii ani s-a constatat o ascensiune a violenţei antisemite îndreptate spre comunităţi, indivizi, instituţii, şcoli şi sinagogi din Europa şi din afara ei, scrie ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, într-un articol de opinie, transmis marţi AGERPRES de Ambasada Statului Israel în România.

Diplomatul israelian aminteşte că peste 1.000 de delegaţi din 51 de ţări se reunesc la Ierusalim în perioada 12-14 mai cu prilejul celei de-a cincea ediţii a Forumului global pentru combaterea antisemitismului (GFCA), ca să discute despre noile ameninţări pentru comunităţile evreieşti din lume. GFCA este o coaliţie activă de personalităţi publice, lideri politici, membri ai societăţii civile, jurnalişti, diplomaţi, profesori şi cetăţeni dedicaţi cauzei promovării toleranţei şi combaterii antisemitismului şi altor forme de ură etnică şi rasială. România este reprezentată la acest eveniment de ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc.

În articolul său, Dan Ben-Eliezer atrage atenţia asupra faptului că, în prezent, în multe comunităţi evreii nu se mai pot identifica public fără a le fi, în mod justificat, teamă pentru propria siguranţă.

Un alt motiv de îngrijorare şi, în acelaşi timp, o ameninţare majoră pentru securitate pentru toţi europenii este, în opinia sa, revenirea din Orientul Mijlociu a teroriştilor jihadişti cu cetăţenie a Uniunii Europene. În acest context, Ben-Eliezer menţionează că atacurile teroriste de la Paris, Copenhaga (ambele comise la începutul acestui an) şi Bruxelles (atentatul din mai 2014 de la Muzeul Evreiesc, n.r.) i-au vizat pe evrei.

„Multe state au denunţat aceste evoluţii, prin condamnări ferme ale antisemitismului de către şefi de stat şi de guvern şi de miniştri de externe (...) Aş vrea să exprim aprecierea noastră sinceră faţă de guvernul României pentru eforturile de combatere a rasismului, a xenofobiei şi a antisemitismului. În această privinţă, subliniez rolul pe care România îl va avea cu ocazia deţinerii, în 2016, a preşedinţiei Alianţei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului (IHRA)”, menţionează ambasadorul israelian la Bucureşti. 


Articole înrudite