Curtea de Apel Bucureşti a admis sesizarea guvernatorul BNR privind legea deconspirării Securităţii Recomandat

Luni, 05 Aprilie 2021 13:47
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Bucureşti a admis, în data de 2 aprilie, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale depusă de Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naţionale a României, în ceea ce priveşte două articole din legea care vizează deconspirarea Securităţii, potrivit Profit.ro.
La jumătatea lui 2019 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Un articol nou introdus (12 indice 1) arată că se poate aplica din nou procedura de verificare, dacă ulterior emiterii unei decizii de neapartenenţă sau de necolaborare sau ulterior emiterii unei adeverinţe, direcţia de specialitate din cadrul CNSAS găseşte informaţii noi, care nu au mai fost supuse analizei conducerii colegiale a CNSAS. Această prevedere nou introdusă, care a permis reanalizarea cazului său, este contestată acum de Isărescu.
Celălalt articol contestat în parte este din Ordonanţa iniţială şi vizează definiţia de colaborator al Securităţii, prima teză – “persoana care a furnizat informaţii, precum note şi rapoarte scrise, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, notează Profit.ro.
Amintim că, în septembrie, la Curtea de Apel Bucureşti a început procesul în care CNSAS solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, acesta fiind reprezentat de avocatul Valeriu Stoica.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu