Înregistrarea fiscală în România reprezintă o cerinţă esenţială pentru persoanele fizice care datorează taxe în România, indiferent dacă este vorba despre un cetăţean român sau străin. Conform Codului de procedură fiscală, înregistrarea fiscală în România se realizează în baza unui număr de înregistrare fiscală (NIF) în România, reprezentând un cod numeric care atestă faptul că persoana fizică a fost luată în evidenţa organului fiscal din România şi că îşi poate declara obligaţiile fiscale în România. Astfel, un cetăţean ucrainean sau străin poate obţine un număr de înregistrare fiscală (NIF) în România, care are drept scop posibilitatea plăţii taxelor în România, chiar nefiind rezident. Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept fiscal, înregistrare fiscală şi obţinerea numărului de înregistrare fiscală (NIF) care poate îndruma orice cetăţean ucrainean sau străin în vederea declarării obligaţiilor fiscale în România şi facilitarea relaţiilor cu organul fiscal din România.
În ce constă numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România
Orice cetăţean ucrainean sau străin care doreşte să îşi declare obligaţiile fiscale în România trebuie să obţină un număr de înregistrare fiscală (NIF) în România. Deci, prin numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România cetăţenii ucraineni vor fi identificaţi de ANAF în scopuri fiscale şi îşi vor putea plăti taxele în România.
De ce un cetăţean ucrainean sau străin are nevoie de un număr de înregistrare fiscală (NIF) în România
Numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România atestă faptul că cetăţeanul ucrainean sau străin a fost luat în evidenţa organului fiscal din România. De asemenea, nu de puţine ori un cetăţean ucrainean sau străin ar putea decide asupra cumpărării unui apartament în România, cumpărării unei maşini în România, desfăşurării de activităţi de trading în România sau asupra oricăror alte activităţi care necesită declararea obligaţiilor fiscale în România. Aceste operaţiuni pot fi făcute de către un cetăţean ucrainean sau străin doar dacă a obţinut în prealabil numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România, astfel încât taxele să poată fi achitate în România. În cazul în care cetăţeanul ucrainean sau străin nu a obţinut numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România şi, implicit, nu şi-a declarat obligaţiile fiscale în România deşi era obligat să o facă, va putea suporta consecinţe neplăcute, cum ar fi plata unor amenzi.
Un avocat specializat în drept fiscal, înregistrare fiscală şi obţinerea numărului de înregistrare fiscală (NIF) vă poate îndruma în procedura de obţinere a numărului de înregistrare fiscală (NIF) pentru posibilitatea plăţii taxelor în România în cazul în care cetăţeanul ucrainean doreşte să cumpere un apartament în România, să cumpere o maşină în România, sa îşi deschidă un cont bancar în România sau orice altă activitate care necesită declararea obligaţiilor fiscale în România.
Care este procedura de înregistrare fiscală a unui cetăţean ucrainean sau străin în România
Pentru ca cetăţeanul ucrainean sau străin să poată obţine numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România, este necesar să depună la organul fiscal din România Declaraţia 030 privind înregistrarea fiscală în România, actul de identitate al cetăţeanului ucrainean sau străin, Declaraţia olografă prin care acesta să precizeze motivul pentru care doreşte înregistrarea fiscală în România şi actul de identitate al persoanei împuternicite. După depunerea acestor documente, numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România va fi obţinut în termen de 30 de zile.
Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii a asistat de-a lungul timpului numeroşi cetăţeni ucraineni sau de alte naţionalităţi în vederea declarării obligaţiilor fiscale în România pentru posibilitatea plăţii taxelor în România. Avocaţii specializaţi în drept fiscal, înregistrare fiscală şi obţinerea numărului de înregistrare fiscală (NIF) au o vastă experienţă în domeniul dreptului fiscal, oferind servicii juridice de primă clasă. (sursa: Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii)