23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Copiii romi sunt iniţiaţi în delincvenţă în jurul vârstei de nouă ani, susţine, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, inspectorul de poliţie român Marius Amihălăchioaie, venit la Paris să sprijine activitatea colegilor săi francezi în lupta împotriva infracţionalităţii romilor români. "Toţi folosesc pseudonime, ceea ce face munca foarte complexă . Încercăm să stabilim identitatea fiecăruia, ceea ce ne permite să identificăm familia căreia îi aparţine, apoi să refacem reţeaua complet şi în cele din urmă să stabilim care sunt ramificaţiile până în România", a explicat inspectorul român, potrivit ediţiei electronice a cotidianului francez.
Amihălăchioaiei afirmă că în general aceste familii sunt foarte mari, adeseori cu câte opt copii sau chiar mai mulţi. "Fiecare celulă este extrem de sudată şi copiii sunt iniţiaţi în delincvenţă de foarte mici, în jurul vârstei de nouă ani. Încep prin furturi minore, apoi, când cresc, trec la alt tip de delincvenţă care necesită mai multă forţă: furtul bobinelor de cupru, de exemplu. În comunitatea romă, 70 la sută dintre familii sunt foarte sărace, iar viaţa în tabere este adeseori singura lor referinţă: când îi văd pe fraţii mai mari furând, fac şi ei acelaşi lucru în mod natural", explică inspectorul român. "Fiecare clan are specialiştii lui (în cerşetorie agresivă, furt de cupru, furt din buzunare, jaf, furt prin asumarea unei identităţi false, n.red.) şi cei mai tineri sunt plasaţi în prima linie", adaugă comisarul francez Gilles Beretti într-un alt articol publicat de Le Parisien.
"În prezent, numărăm circa 400 de copii care muncesc la Paris dintr-o populaţie totală de 5.000 până la 8.000 de romi în Ile-de-France. Unii sunt reţinuţi în fiecare săptămână, iar în cursul lui 2011, 10.000 de cetăţeni români au fost arestaţi la Paris. Am vrea să urmărim mai mult copiii pe termen lung. De aceea suntem în permanentă legătură cu justiţia română. Dar este complicat: ei nu vor să părăsească celula familială", a continuat Beretti.
În cadrul interviului publicat de Le Parisien, alături de alte două materiale despre cooperarea poliţienească româno-franceză în destructurarea reţelelor infracţionale de romi la Paris, Amihălăchioaie explică şi în ce constă munca fiecărei echipe. Astfel, francezii sunt cei care strâng informaţii de pe teren despre locul unde se află delincvenţii, tipul de infracţiuni comise, despre noii veniţi sau alte detalii care permit o anchetă eficientă a colegilor lor români, a explicat el, adăugând că aceste grupări sunt foarte mobile, deplasându-se şi în alte ţări ca Marea Britanie, Spania sau Italia.
În total, opt ofiţeri de poliţie au venit de la Bucureşti şi 32 de membri ai patrulelor lucrează exclusiv în destructurarea reţelelor de infractori romi în capitala franceză.


Articole înrudite