05 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CNAIR derulează un nou recensământ general al circulaţiei rutiere
CNAIR derulează un nou recensământ general al circulaţiei rutiere

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin aparatul său tehnic de specialitate, respectiv Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN), a început din luna aprilie organizarea şi coordonarea activităţii de recensământ general al circulaţiei pe drumurile publice, iar traficul rutier va fi monitorizat până în luna noiembrie 2022, informează, vineri, Sindicatul Drumarilor "Elie Radu".
"Posturile recensământului circulaţiei rutiere sunt amplasate pe autostrăzi, drumuri naţionale şi judeţene. În posturile de recensământ amplasate pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale durata înregistrării va fi de 8 ore/zi, în timp ce pe drumurile judeţene durata va fi de 14 ore/zi. Menţionăm că în toate posturile, indiferent de categoria drumului, se efectuează o zi de înregistrare de 24 de ore", se spune într-un comunicat al sindicatului.
Sindicatul Drumarilor "Elie Radu", care reuneşte angajaţi ai CNAIR, subliniază că a atras public atenţia, inclusiv prin remiterea unui comunicat de presă, încă din luna noiembrie 2021, că România are nevoie de un nou recensământ general al circulaţiei pe drumurile publice.
"Acest recensământ, care se realizează o dată la 5 ani, trebuia efectuat în anul 2020, însă a fost decalat în contextul pandemiei, deoarece nu ar fi putut oferi o imagine de ansamblu corectă a circulaţiei pe drumurile publice având în vedere restricţiile instituite. Cunoaşterea caracteristicilor traficului pe reţeaua rutieră este absolut necesară pentru fundamentarea şi proiectarea investiţiilor rutiere şi a lucrărilor de întreţinere şi reparare a drumurilor. Recensământul este necesar pentru fundamentarea măsurilor de organizare a circulaţiei rutiere şi urmărirea dinamicii de evoluţie a traficului pe reţeaua rutieră. În urma realizării acestuia vor fi elaborate studii referitoare la evaluarea calităţii aerului prin estimarea emisiilor generate de traficul rutier şi a impactului asupra mediului", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, acest proces de culegere a datelor de trafic se desfăşoară în conformitate cu Instrucţiunile pentru efectuarea înregistrării circulaţiei rutiere pe drumurile publice indicativ AND 557-2022, act publicat în Monitorul Oficial al României ce constă în efectuarea de înregistrări ale traficului în 10 zile din acelaşi an, acoperind toate zilele săptămânii, distribuite astfel: şapte zile în lunile cu trafic mediu (aprilie, mai, octombrie, noiembrie); trei zile în lunile cu trafic maxim (iulie, august), conform unui calendar stabilit.
"Amintim că recensământul circulaţiei rutiere constă în înregistrări manuale ale traficului, pe categorii de vehicule, pentru fiecare post de recensământ în parte. Subliniem faptul că recensământul circulaţiei rutiere a fost amânat pentru anul 2022 din cauza pandemiei COVID - 19 care a condus la modificarea fluxurilor de circulaţie pe fondul restricţiilor interne şi externe, programarea iniţială fiind pentru anul 2020", mai spun sindicaliştii. (sursa Agerpres)


Articole înrudite