Proiectele critice reprezintă lucrări urgente de efectuat pe drumurile naţionale, autostrăzile şi podurile din România. Asigurarea viabilităţii drumurilor din România este subfinanţată cu 70%. CNADNR a identificat 18 proiecte critice, care trebuie rezolvate în regim de extremă urgenţă în acest an şi care costă circa 80 de milioane de euro, potrivit Planului de Acţiune 2015 al Companiei.
Acestea sunt:
- DN 18 Moisei – Iacobeni
- DN 67 C (Transalpina)
- Pasaj Domneşti, Bucureşti, intersecţia Prelungirea Ghencea cu Centura Sud
- Pasaje la Arad
- Centura Suceava
- Centura Nord Bucureşti
- Centura Sud Bucureşti
- Staţia de taxare Feteşti
- DN 76 Beiuş – Oradea
- DN 66 Bumbeşti Jiu – Petroşani
- DN 1S Şercaia – Hoghiz
- DN 73 Câmpulung – Braşov
- DN 17C Bistriţa – Salva – Moisei
- DN 17 D Beclean – Cârlibaba
- Drum de legătură A3 – DN1 (zona localităţii Mărtineşti)
- Sens giratoriu pe DN1, la Floreşti (Cluj)
- Pod Borcea - A2, km 145 + 215
- Pod Cernavodă - A2, km 158 + 900
Proiectele identificate drept „critice” sunt proiecte “fie executate, fie în curs de execuţie şi întârziate, care, prin stadiul/funcţiunea îndeplinită, provoacă disconfort utilizatorilor şi/sau riveranilor”, potrivit CNADNR.
Motivele principale care au condus la încadrarea unor proiecte în această categorie au fost, conform instituţiei citate, contractele reziliate sau suspendate, intrarea unor constructori în insolvenţă, disconfortul în trafic, managementul slab de proiect din partea constructorului, documentaţia tehnică de slabă calitate, lipsa de finanţare sau finanţarea parţială.
CNADNR estimează că, pentru asigurarea unor condiţii minime de viabilitate a drumurilor naţionale, sunt necesari 1,7 miliarde de lei, în acest an. Sumele disponibile sunt însă de numai 514 milioane de lei, adică doar 30% din necesar. De asemenea, ar fi nevoie de 135 de milioane de lei pentru lucrările de întreţinere ale podurilor, iar bugetată este doar 18% din această sumă, adică circa 27 de milioane de lei.
Sumele disponibile sunt direcţionate cu prioritate către proiectele critice deja menţionate, care astfel, ar beneficia de fonduri totale de circa 540 de milioane de lei (aproximativ 130 de milioane de euro).