Fondurile europene care ar trebui să impulsioneze creştea economică nu ajung în ţările sărace din Uniunea Europeană, care sunt în pericol să piardă fonduri de miliarde de euro, arată datele interne ale Comisiei Europene, citate de Financial Times (FT).
România, a doua cea mai săracă ţară din UE, a absorbit până acum doar 3,7% din cele 19 miliarde de dolari alocaţi pentru intervalul 2007-2013. În acelaşi timp, Bulgaria, cea mai puţin dezvoltată ţară, a cheltuit doar 9,7% din cele 6,7 miliarde de euro disponibili.
Fonduri structurale de 347 miliarde de euro au susţinut, în ultimii şapte ani, strategia UE de a dezvolta economia celor mai sărace state membre prin investiţii în infrastructură şi şomaj. Iar banii necheltuiţi se vor întoarce la bugetul UE până în 2015.
Bugetul, aproape necheltuit
Cele 27 de ţări UE au cheltuit 20,6% din cele 71 de miliarde de euro alocaţi. Procentul a urcat cu 10% faţă de anul trecut şi exclude plăţile în avans făcute de Comisia Europeană. Totuşi, oficialii de la Bruxelles notează faptul că ratele mici de absorbţie sunt îngrijorătoare şi sunt cauzate de lipsa unor proiecte adecvate normelor europene. Dacă anul trecut autorităţile din Sofia au desemnat un minister care să se ocupă de fondurile europene, o mişcare a fost făcută de România recent prin desemnarea lui Ludovic Orban în postul de ministru al Afacerilor Europene. Cei de la Financial Times citează un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Europene care spune că rata mică de absorbţie a fondurilor europene ţine de incapacitatea funcţionarilor publici, de lipsa cunoştinţelor aplicanţilor şi lipsa co-finanţării naţionale.