România ar putea avea un salariu minim comparabil cu cel din celelalte ţări ale Uniunii Europene în anul 2018 sau 2019, după ce, în prealabil, vor avea loc mai multe creşteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programată pentru 1 iulie a.c., a declarat, marţi, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb. „Potrivit Cartei Sociale a Uniunii Europene, salariul minim pe economie trebuie să reprezinte 50 la sută din salariul mediu pe economia statului membru respectiv. La nivelul ţării noastre, vor avea loc în perioada următoare creşteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programată pentru data de 1 iulie a.c., când salariul minim va creşte de la 975 lei, cât este în prezent, la 1.050 lei. Următoarea majorare este fixată pentru ianuarie 2016, când salariul minim va ajunge la 1.200 de lei, măsură de care vor beneficia 1,7 milioane de salariaţi, 30 la sută dintre aceştia provenind din mediul privat şi restul din sectorul bugetar. În urma adoptării noului Cod fiscal şi a noii Legi a salarizării, estimăm că am putea avea un salariu minim de nivelul Uniunii Europene în 2018-2019”, a afirmat Rovana Plumb, în cadrul Conferinţei „Salariul Ultimul Tabu”.
Potrivit Ministrului Muncii, în România există la ora actuală mai mulţi salariaţi decât pensionari, fiind vorba de 5.264.000 de persoane care se află în câmpul muncii, faţă de 5.000.000 de persoane retrase din activitate. „Până la sfârşitul acestui an, vrem să avem un program informatic care să permită coroborarea datelor oferite de Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia de Evidenţă a Populaţiei şi Agenţia Naţională de Inspecţie Socială. Din informaţiile pe care le avem, la ora actuală există mai mulţi salariaţi decât pensionari, fiind vorba de 5.264.000 de persoane care se află în câmpul muncii, faţă de 5.000.000 de persoane retrase din activitate. Creşterea cu 64.000 a numărului de salariaţi s-a produs în primele două luni ale acestui an, la sfârşitul lui 2014 numărul salariaţilor fiind egal cu cel al pensionarilor”, a mai spus şefa Ministerului Muncii.
Rovana Plumb a precizat, totodată, că indicele de fericire al cetăţenilor români faţă de propria viaţă a crescut la 7,2 puncte, depăşind media europeană de 7,1 puncte. „Comisia Europeană a anunţat indicele de fericire al cetăţenilor europeni faţă de propria viaţă, în cazul românilor această valoare crescând la 7,2 puncte, depăşind astfel media europeană de 7,1 puncte. În perioada următoare, intenţionăm să venim cu o nouă viziune, una europeană, astfel încât să trecem de la conceptul de «resursă umană», la cea de «capital uman», care înseamnă investiţie. Vrem să dezvoltăm o politică salarială corectă, echitabilă, pentru a face legătura între muncă şi performanţă. În prezent, proiectul se află în dezbatere între ministerele Muncii, Finanţelor Publice şi Dezvoltării Regionale, iar ulterior vom avea consultări cu partenerii sociali”, a mai spus ministrul Muncii.