11 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Caşcavalul de Săveni” devine protejat şi recunoscut la nivelul Uniunii Europene
„Caşcavalul de Săveni” devine protejat şi recunoscut la nivelul Uniunii Europene

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat joi, 22 aprilie 2021, că a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 21 aprilie 2021, în cadrul căruia „Caşcaval de Săveni” a fost înregistrat ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

Produsul „Caşcaval de Săveni” este o brânză maturată, cu pastă opărită, având o consistenţă semitare. Acest sortiment de caşcaval se obţine din lapte de vacă crud prin coagularea enzimatică cu cheag şi prelucrarea conform unei metode specifice zonei.

„Caşcavalul de Săveni - IGP” se comercializează în două forme de prezentare: caşcaval protejat cu amestecuri de ceruri sau caşcaval protejat cu folii termocontractibile, de formă paralelipipedică sau cilindrică, cu o greutate  cuprinsă între 0,450 kg şi 9 kg.

Felia de caşcaval se desface în fâşii, fără a se sfărâma. Gustul este plăcut, dulceag şi sărat în acelaşi timp, simţindu-se o savoare uşor amăruie asemănător miezului de nucă, datorat fermentaţiei proteolitice. Aroma se intensifică în timpul maturării, apropiindu-se de cel al pământului reavăn.

Materia primă folosită pentru fabricarea produsului „Caşcaval de Săveni - IGP” este laptele de vacă crud colectat din aria geografică delimitată, provenit de la animale locale care sunt metişi ai unor rase vechi locale precum „Sura de stepă” şi „Bucşan” încrucişate cu alte rase de bovine cu performanţe productive ridicate.

Laptele de vacă crud este încălzit la 30-33 de grade Celsius pentru activarea cheagului, lucru care permite acţiunea florei microbiene locale, ducând la diferenţierea de alte produse similare. Această etapă are un rol foarte important în obţinerea caracteristicilor produsului „Caşcaval de Săveni-IGP”.

România avea până la această dată şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene: Magiun de prune Topoloveni - IGP (2011), Salam de Sibiu - IGP (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei - IGP (2017), Scrumbie de Dunăre afumată - IGP (2018), Cârnaţi de Pleşcoi - IGP (2019), Telemea de Sibiu - IGP (2019) şi Telemea de Ibăneşti - Denumire de Origine Protejată (2016), la care s-a adăugat, de joi, încă un produs protejat la nivel european, respectiv Caşcaval de Săveni - IGP.

De asemenea, mai sunt în analiză la Comisia Europeană trei produse alimentare în scopul dobândirii protecţiei europene, dintre care două pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Salată cu icre de ştiucă de Tulcea şi Plăcinta dobrogeană şi un produs pentru dobândirea protecţiei europene Specialitate Tradiţională Garantată- Salata tradiţională cu icre de crap.


Articole înrudite