În mediul online a fost lansată o petiţie prin care semnatarii solicită Bisericii Ortodoxe Române (BOR) să respingă dosarul de canonizare a călugărului Arsenie Boca şi acţiunea ar trebui urmată de retragerea tablourilor şi icoanelor cu acesta din mănăstiri şi biserici.
Creatorul petiţiei, Cristian Chita, susţine că Arsenie Boca ar fi practicat în tinereţe Yoga şi hipnoza, fapte pentru care nu ar fi trebuit să treacă la rangul de Sfânt. Până acum, aproape 500 de oameni au semnat.
Părintele Arsenie Boca este un cunoscut şi îndrăgit duhovnic român, care, de curând, a fost şi canonizat.
„Studentul Boca, cât era ziua de lungă, făcea exerciţii de concentrare după o carte de hatha yoga, în faţa oglinzii, uitându-se între ochi”, scrie autorul petiţiei.
Însă, cei mai mulţi dintre români cred că decizia Sfântului Sinod este cea corectă, datorită minunilor pe care Arsenie Boca le-a săvârşit.
Radu Trifon, consilier cultural Episcopia Devei si Hunedoarei a declarat: „Părintele Arsenie a trecut cu succes, atât ca operă scrisă, cât şi operă pictată. Ce s-a întâmplat la Sfântul Sinod a fost doar o confirmare a evaviei populare”.
Tot în petiţie se arată că 5 episcopi s-au exprimat impotriva canonizării lui Arsenie Boca: IPS Antonie Plămădeală, IPS Ioan Mihalţan, IPS Bartolomeu Anania, IPS Pimen al Sucevei şi IPS Teodosie.
Recent, părintele Arsenie Boca, *supranumit de numeroşi români „Sfântul Ardealului” a fost trecut oficial în rândul sfinţilor, printr-o decizie a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, şi va fi prăznuit ca Sfântul Arsenie de la Prislop, la 28 noiembrie - data morţii sale.
*Încă din anii '90, duhovnicul Arsenie Boca (1910 - 1989) a fost numit de numeroşi români „Sfântul Ardealului”, chiar dacă trecerea sa în rândul sfinţilor a fost aprobată de Biserica Ortodoxă Română abia în luna iulie 2024.
Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus, din Hunedoara, primind numele de Zian Vălean. În anii '40, a ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal.
Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră a autorităţilor comuniste, fiind arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare.
Arsenie Boca a fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, a fost trimis apoi să muncească la Canalul Dunăre - Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea.
Din anii '50, după anii de persecuţie, autorităţile comuniste i-au interzis lui Arsenie Boca să mai îmbrace straiele preoţeşti, însă popularitatea sa a continuat să crească.
Duhovnicul a murit la 28 noiembrie 1989, în Sinaia, la vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, în 4 decembrie 1989. Aici slujise în anii '50, înainte ca autorităţile comuniste să îl trimită în închisori.
În ultimii ani, mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au propus canonizarea lui Arsenie Boca.