Premierul Emil Boc a declarat, luni, că în privinţa politicilor fiscale şi guvernamentale cuvintele de ordine sunt "precauţie şi moderaţie", el arătând că pieţele internaţionale nu sunt calme, dar România are avantajul unei uşoare stabilităţi macroeconomice determinate de măsurile luate anul trecut. "Cuvântul de ordine este acela de precauţie şi moderaţie în tot ce înseamnă politici fiscale şi politici guvernamentale. Pieţele internaţionale nu sunt calme, situaţia nici din America nici din Europa nu este încă stabilă din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei uşoare stabilităţi macroeconomice determinate de măsurile de anul trecut, dar nu avem voie să facem niciun exces care să compromită această stabilitate, nici în politica fiscală, nici în politica monetară şi evident trebuie să fim atenţi la ceea ce se întâmplă cu pieţele internaţionale de care depindem în mod foarte clar", a precizat Emil Boc înainte de şedinţa BPN, întrebat în legătură cu criza mondială. El a spus că ţara noastră poate trece prin această perioadă dificilă cu "echiliburu şi prudenţă".
Anastase: Am discutat în coaliţie despre criza mondială şi despre faptul că trebuie să fim precauţi
"Am discutat în coaliţie despre criza mondială şi despre faptul că trebuie să fim precauţi şi să luăm deciziile corecte. Am discutat să menţinem procesul de reducere a deficitului, iar banii să meargă către investiţii, pentru că asta înseamnă crearea de locuri de muncă şi creştere economică", a declarat prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase.
Iliescu: Neprofesionalismul Guvernului Boc, factor suplimentar de risc în faţa crizei economice
Fostul şef al statului Ion Iliescu a afirmat că, la nivel global, situaţia economică este încă "fluidă", mai mulţi analişti avertizând de mai mult timp că este posibilă revenirea unei recesiuni mondiale. El a apreciat că economia mondială, după decizia Standard&Poor's de a retrograda ratingul SUA, depinde în primul rând de reacţia Uniunii Europene. "Şi Uniunea Europeană se confruntă cu probleme, poate cu excepţia Germaniei, care are o economie mai solidă şi mai puternică, dar nici ei nu îi este uşor, şi a unor state nordice. Dar de răspunsul rapid al UE depinde amploarea unei crize, mai ales că sunt state europene care se confruntă cu probleme", a spus Iliescu. Fostul preşedinte a apreciat că, oricare ar fi evoluţia la nivel mondial, România va avea de suferit.
Tabără: Criza nu va fi atât de urâtă pentru România pe cât va fi pentru unele state europene
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că pentru România criza nu va fi "atât de urâtă" pe cât va fi pentru unele state europene care au practicat "un sistem consumist fără limite" şi nu au făcut reforme. El a apreciat că este nevoie, în actualul context economic, de o colaborare foarte strânsă între Guvern, Parlament şi BNR. Tabără a spus că urmăreşte evoluţiile burselor şi a apreciat că în România deciziile trebuie luate cu prudenţă în privinţa măsurilor de stabilizare macroeconomică şi în legătură cu cheltuielile din zona socială.
Ialomiţianu: România să fie puţin îngrijorată de criza mondială, dar suntem într-o situaţie bună
"Cred că trebuie să fim puţin îngrijoraţi, pentru că economia României este dependentă de economia altor ţări, dar eu cred că suntem într-o situaţie bună, pentru că am fost prudenţi. Am dat bani pentru investiţii, am redus cheltuielile curente, deci avem o stabilitate la nivel macroeconomic", a explicat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. El a adăugat că autorităţile române trebuie să fie prudente în continuare.
Voinescu: România, mult mai pregătită în 2011 faţă de 2008 să facă faţă unei crize
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, că România anului 2011 este mult mai pregătită să facă faţă unei crize economice mondiale decât România anului 2008. "Ceea ce ştiu cu certitudine în acest context incert este că Guvernul a făcut în general ceea ce trebuia să facă şi că România anului 2011 este mult mai pregătită să facă faţă unei crize economice mondiale decât România anului 2008", a precizat Sever Voinescu, vicepreşedinte al PDL. El a spus că dacă ar cunoaşte răspunsul la întrebări de genul cum vor evolua bursele şi ce consecinţe va avea această evoluţie asupra României, ar lua premiul Nobel şi ar putea să-şi salveze ţara. "Dacă aş şti răspunsul la aceste întrebări, nu doar că aş lua premiul Nobel, ci aş putea să-mi salvez ţara, ceea ce mi-ar asigura posteritate certă. Din păcate n-am răspunsul la aceste întrebări şi voi urmări cu interes ceea ce răspund colegii mei", a adăugat purtătorul de cuvânt al PDL.
S&P a redus vineri seară pentru prima dată ratingul AAA al SUA la AA+, din cauza deficitului bugetar şi datoriei publice ridicate, dar şi pe fondul instabilităţii de pe scena politică de la Washington.
Bursele europene au deschis luni în coborâre, după ce agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de top triplu-A al Statelor Unite la AA+.
Liderii G7 au anunţat că sunt pregătiţi să ia măsuri coordonate "pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pieţelor financiare", iar Banca Centrală Europeană a sugerat că este pregătită să înceapă să cumpere obligaţiuni de stat italiene şi spaniole de pe piaţa secundară, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.