23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Banca Mondială: România, cel mai redus avans al PIB din Europa şi Asia Centrală, în 2011
Banca Mondială: România, cel mai redus avans al PIB din Europa şi Asia Centrală, în 2011
Þările în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală incluse în raportul Băncii Mondiale sunt cele cu venituri mici şi medii: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, Kosovo, Kîrghistan, Lituania, Moldova, Macedonia, România, Rusia, Tadjikistan, Turcia, Ucraina şi Uzbekistan. Banca Mondială apreciază că cele şase state în curs de dezvoltare care trec prin cea mai serioasă restructurare sunt: Bulgaria, Kazahstan, Lituania, România, Rusia, Ucraina.
România este ţara cu cel mai redus ritm de creştere economică estimat de Banca Mondială pentru acest an, de 1,5%, faţă de Uzbekistan, de 7,3%, Kîrghistan, cu 7% şi Belarus, de 6%, Rusia, de 4,2%, Turcia, de 4,1%, Bulgaria, de 2,5%.
Consolidarea fiscală abruptă şi restructurarea balanţei de plăţi a gospodăriilor în a doua jumătate a anului trecut a fost reflectată în declinul Produsului Intern Brut în România şi de creşterea aproape zero în Bulgaria şi Lituania, se arată în raportul Băncii Mondiale.
Această evoluţie reflectă în parte constrângerile provocate de cursul valutar iar acţiunile autorităţilor au fost limitate la pârghiile politicii fiscale pentru a implementa ajustările prin cererea pe plan intern.
Creditele neperformante reprezintă în medie 11% din totalul creditelor din regiune, cel mai ridicat nivel din rândul regiunilor în curs de dezvoltare, se arată în raportul „Perspectivele economiei mondiale în 2011”.
Conform acestuia, rata şomajului rămâne ridicată în economiile statelor în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală, de exemplu în septembrie 2010 rata şomajului în Bulgaria era de 10%, iar în Lituania de 18,4%. Remitenţele (sumele de bani trimise acasă de muncitorii migranţi) în dolari au înregistrat anul trecut o creştere modestă, de 3,7%, după declinul puternic de 23% din 2009. În rândul ţărilor în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală valoarea remitenţelor a scăzut în România, Rusia, Turcia şi Ucraina.
Deoarece sustenabilitatea datoriei publice şi temerile privind sănătatea sistemelor bancare rămân o preocupare cheie în viitor, ţările cu necesităţi mari de finanţare se confruntă cu riscul ca pieţele financiare internaţionale să ceară o consolidare fiscală mai mare pentru a-şi menţine încrederea, avertizează Banca Mondială.

Articole înrudite