05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ATENŢIE! Dispare rovinieta de 7 zile şi apare cea de o zi
ATENŢIE! Dispare rovinieta de 7 zile şi apare cea de o zi

În şedinţa de Guvern, din data de 25 ianuarie 2023, a fost adoptată o ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Prin acest act normativ se modifică unele prevederi referitoare la aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale (rovinieta), pentru perioada cuprinsă până la 1 ianuarie 2026 (vezi galeria de imagini de mai jos ).
Astfel, pentru autoturismele mici şi cele cu masa mai mică de 3,5 tone, va dispărea rovinieta cu valabilitate de 7 zile şi cea de 90 de zile şi va fi introdusă rovinieta cu valabilitate de o zi, cea cu valabilitate de 10 zile, respectiv cea cu valabilitate de 60 de zile.
De exemplu, pentru un autoturism, taxa de rovinietă va fi de 2,5 euro pentru o zi, 3,3 euro pentru 10 zile, 5,3 euro pentru 30 de zile, 8,4 euro pentru 60 de zile, respectiv 28 euro pentru un an, iar pentru un vehicul de transport marfă cu masa mai mică de 3,5 tone, taxa va fi de 8,6 euro pentru o zi, de 18,2 euro pentru 30 de zile, respectiv 96 euro pentru un an.
În prezent, pentru Categoria A - autoturisme, nu există rovinietă pentru o zi, iar preţurile pentru celelalte variante sunt: 7 zile - 3 euro; 30 de zile - 7 euro; 90 de zile - 13 euro; 12 luni - 28 euro.
Pentru vehiculele de transport marfă cu masa cuprinsă între 3,5 tone şi 7,5 tone, taxa de rovinietă va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 euro, pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru 12 luni.
Pentru vehiculele de transport marfă cu masa între 7,5 tone şi 12 tone, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru un an.
Pentru vehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri, dar maximum 23 de locuri, taxa va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 euro pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru un an, iar pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru 12 luni.
Vor fi exceptate de la obligaţia de plată a tarifului de utilizare vehiculele tip ambulanţă deţinute de autorităţi/entităţi publice (nu şi pentru cele private), vehiculele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate, în cazul acestora fiind eliminată condiţia de desfăşurare a transportului numai pe raza teritorial-administrativă a unei localităţi şi pentru cele autorizate pentru efectuarea transportului şcolar.
În ceea ce priveşte modalitatea de efectuare a controalelor de către personalul de specialitate C.N.A.I.R. S.A., actul normativ reglementează că acesta se va face distinct pentru utilizatorii străini şi pentru cei români, corelat cu faptul că responsabilitatea deţinerii rovinietei valabile aparţine după cum urmează:
- în cazul utilizatorilor străini, conducătorului auto;
- în cazul utilizatorilor români, responsabilitatea aparţine deţinătorului vehiculului, pentru stabilirea modalităţii de utilizare a camerelor video din punctele de trecere a frontierei sau din proximitatea acestora, respectiv pentru monitorizarea traficului rutier, dar şi pentru reglementarea timpilor de aşteptare pentru trecerea frontierei.
Controalele vor fi efectuate:
- în punctele de trecere a frontierei de stat, prin intermediul terminalelor de interogare, pentru utilizatorii străini;
- pe reţeaua de drumuri naţionale din România, pentru utilizatorii români, prin intermediul sistemelor de camere video, cu excepţia camerelor video din punctele de trecere a frontierei şi din proximitatea acestora.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite