22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ANM: Vreme în general caldă, până la sfârşitul lunii
ANM: Vreme în general caldă, până la sfârşitul lunii

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni (18 - 31 august) o vreme în general normală pentru această perioadă, ce va debuta cu temperaturi maxime în jurul valorii de 30 de grade Celsius. Ulterior, începând din 21 august, ploile revin la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate şi pe arii mai extinse în Banat, Crişana şi Maramureş, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
În Banat, în primele zile ale intervalului, temperaturile vor marca o creştere treptată şi vor atinge medii ale maximelor de aproximativ 30 de grade şi ale minimelor, de 16 grade. Ulterior, vremea se va răci cu aproximativ 6 grade, devenind răcoroasă în intervalul 22 — 25 august. În a doua săptămână de prognoză, valorile termice vor creşte spre cele normale pentru ultima decadă a lunii august, cu 26-29 de grade, în orele amiezelor, şi 14-15 grade, pe timpul nopţilor. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu excepţia primelor trei zile, când vremea va fi frumoasă. În jurul datei de 21 august, se pot acumula cantităţi de apă mai însemnate.
În Crişana, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va încălzi, atingând pe 20 august valori medii diurne de aproximativ 30 de grade, apoi va intra într-un proces de răcire. Intervalul 22-25 august va fi caracterizat de o vreme răcoroasă, cu temperaturi maxime, în medie, de 24 de grade şi minime de 12 grade. În a doua săptămână, regimul termic se va menţine relativ constant, cu medii ale maximelor de 26-27 de grade şi ale minimelor de 13-15 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată începând de la mijlocul primei săptămâni de prognoză, dar averse pe arii mai extinse şi însemnate cantitativ vor fi de interes în jurul datelor de 21 şi 26 august.
Pentru zona Transilvaniei, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea se anunţă călduroasă, cu temperaturi în creştere treptată, spre medii de aproximativ 30 de grade joi, 21 august, apoi temperaturile vor scădea brusc, cu 5-6 grade. Din 26 august, regimul termic diurn va deveni apropiat de cel normal, cu maxime în jurul a 26 de grade. Valorile medii minime vor varia între 10 şi 14 grade până pe 25 august, apoi se vor menţine relativ staţionare, în jurul a 12 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi ridicată începând din data de 21 august, iar în intervalul 21 — 23 august, precum şi în jurul datei de 26 august, ploile vor fi mai însemnate cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse.
În Maramureş, valorile termice vor marca o creştere treptată până pe data de 20 august, când mediile maximelor diurne vor atinge 28 de grade, iar ale minimelor nocturne vor fi de aproximativ 14 grade. Pe 21 şi 22 august vremea se va răci semnificativ, temperaturile maxime vor scădea spre medii de 21-22 de grade, iar cele minime spre 11 grade, valori care se vor menţine relativ constante până pe 25 august. A doua săptămână a intervalului de prognoză va debuta cu o încălzire a vremii, ce va determina revenirea regimului termic la valori normale pentru perioada calendaristică, respectiv 26-28 de grade, ziua, şi 13-14 grade noaptea, valori ce se vor menţine până la sfârşitul lunii. Probabilitatea pentru averse importante cantitativ şi pe arii extinse va fi ridicată în jurul datei de 21 august. În restul intervalului de prognoză, ploile vor fi slabe şi se vor semnala sporadic.
În Moldova, media maximelor termice va creşte cu aproximativ 6 grade în primele zile ale perioadei de prognoză, atingând aproximativ 31 de grade pe 21 august, când vremea va fi călduroasă, după care temperaturile vor scădea, spre 24-25 de grade, în intervalul 22-25 august. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, fiind în scădere de la 17 grade pe 22 august, spre 13 grade pe 25 august. O nouă încălzire va avea loc la începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză, după care, până la sfârşitul lunii, se va menţine un regim termic apropiat de cel normal pentru ultima decadă de august, cu medii ale temperaturilor maxime de 27-28 de grade, în timp ce minimele nocturne se vor situa, în medie, în jurul valorii de 15 grade. Probabilitatea de ploaie se va menţine scăzută pe tot parcursul intervalului şi doar în jurul datei de 21 şi 26 august vor fi averse slabe, pe arii restrânse, cel mai probabil în nordul regiunii.
În Dobrogea, vremea se va încălzi de la o zi la alta la începutul intervalului, astfel încât pe 22 august se vor atinge valori medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 29 de grade, în timp ce minimele nocturne vor creşte treptat spre 20 de grade. Pe 23-24 august va avea loc o răcorire a vremii, iar regimul termic mediu va fi caracterizat de valori cu 4 grade mai coborâte, atât la valorile maxime, cât şi la cele minime. Ulterior, valorile termice vor marca o creştere, iar între 27 şi 31 august vor fi, în medie, 28 de grade ziua şi 18 grade noaptea, valori normale pentru sfârşitul lunii august. Probabilitatea de apariţie a ploilor se va menţine redusă în cea mai mare parte a intervalului de prognoză şi doar pe 22, 23 şi 26 august, pe arii restrânse, vor fi ploi de scurtă durată.
În Muntenia, temperaturile vor fi în creştere treptată în primele zile ale perioadei de prognoză, iar pe 21-22 august vremea va deveni călduroasă şi se vor atinge, în medie, 32 de grade la valorile maxime diurne şi 18 grade la cele minime nocturne. Va urma o răcorire ce va determina, pe 24 august, maxime termice de 26 de grade şi minime ce vor scădea spre 14 grade, pentru ca apoi vremea să se încălzească din nou. Prin urmare, între 27 şi 31 august, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, cu 29-30 de grade, în timpul zilei, şi 15-16 grade, pe parcursul nopţii. Probabilitatea pentru averse, posibil mai însemnate cantitativ, va fi mai mare pe 23, 24 şi 26 august, în rest doar cu totul izolat şi trecător va ploua slab.
În Oltenia, temperaturile maxime vor creşte treptat, astfel încât pe 21 august se vor atinge valori medii de 30 de grade, în timp ce minimele se vor situa în jurul a 17 grade. În următoarele zile, însă, regimul termic va marca o scădere, iar între 23 şi 25 august vor fi maxime diurne de 26-27 de grade şi minime nocturne de 13-14 grade. În a doua săptămână de prognoză, o nouă încălzire a vremii va determina un regim termic normal pentru final de august, cu temperaturi medii de 28-29 de grade ziua şi aproximativ 16 grade noaptea. Probabilitatea pentru averse, în general slabe, va fi mai mare pe 21, 22, 23 şi 26 august, iar în rest doar izolat vor fi condiţii pentru ploi trecătoare.
La munte, în primele patru zile ale intervalului de prognoză, temperatura aerului va marca o creştere treptată, de la 16 grade în prima zi, spre 21 de grade pe data de 21 august, când şi minimele se vor situa în jurul a 11 grade. După această dată va avea loc o scădere a regimului termic, iar între 22 şi 26 august vremea va deveni răcoroasă, cu maxime de 15-16 grade şi minime de 7-8 grade. În ultima parte a intervalului, temperaturile vor creşte uşor, spre medii de 18-20 de grade ziua şi 10-11 grade noaptea, regimul termic revenind la normal. Averse pe arii mai extinse şi izolat importante cantitativ se vor semnala între 21 şi 24 august, precum şi în intervalul 28-30 august.
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 18-31 august 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.


Articole înrudite