Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toată ţara au aplicat, în luna decembrie, 117 amenzi, în valoare totală de 530.400 de lei, în cadrul celor 8.946 de controale realizate în unităţile din industria agroalimentară non-animală, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.
Inspectorii sanitari-veterinari au verificat activitatea firmelor care activează în fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare - alimentare, seminţe, legume fructe.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate şi prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
Îîn cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate.