27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aceşti rockeri «eroi», care au murit salvând vieţi
Aceşti rockeri «eroi», care au murit salvând vieţi

Unul era licenţiat în fizică şi unul în economie, dar au avut o pasiune comună: rockul. Sunt amândoi morţi după ce au salvat mai mulţi tineri prinşi în clubul de noapte bucureştean distrus de un incendiu vineri. „Claudiu Petre era un băiat foarte bun, inteligent şi vesel”, a declarat pentru AFP Marius, un prieten din copilarie, care cu greu îşi ţine lacrimile. De profesie fizician, „ştia ce înseamnă fumul toxic, şi totuşi a ales să ignore totul, pentru a reveni de două ori în club pentru a salva oameni„, spune Marius. Acest bărbos de 36 de ani, care a lucrat ca informatician la Universitatea Bucureşti şi apoi la o companie privată, ieşise nevătămat din clubul de noapte Colectiv, care luase foc. Dar la scurt timp după a doua sa incursiune în local, a murit în ambulanţa care urma să-l ducă la spital, grav intoxicat cu gazul inhalat. „Am încercat totul pentru a-l reanima, dar fără niciun rezultat„, a declarat doctorul Lucian Horhotă. „Mai târziu am înţeles că starea lui s-a datorat faptului că a revenit în club, în mod eroic, pentru a salva o tânără„, a adăugat el. „Aşa era Claudiu, mereu gata să ajute oamenii”, a spus Marius.

Treizeci şi doi de oameni au murit în incendiu, potrivit unui raport publicat marţi, şi aproape 200 au fost răniţi. Cei doi chitarişti ai trupei rock Goodbye to Gravity, care a dat un concert în seara acelei zilei, se numără printre cei morţi. Ceilalţi trei membri ai grupului au fost grav răniţi.

În public, între 300 şi 500 de persoane, erau mai mulţi tineri muzicieni veniţi pentru a-şi susţine prietenii care şi-au lansat cel mai recent album. Adrian Rugină, 38 de ani, era bateristul unui grup de folk, Bucium. Cu câteva ore înainte de tragedie, el şi-a invitat prietenii să meargă la clubul Colectiv, la un concert „care nu trebuie ratat”. Ca şi Claudiu, şi el a fost cruţat de flăcări, dar a murit după ce s-a întors de mai multe ori în club, pentru a transporta răniţii afară. „Este unul dintre eroii de la Colectiv”, a spus Sore Mihalache, o tânără artistă română pentru Ring. „Aceşti doi tineri s-au întors de două ori în clubul în flăcări, pentru cei dragi lor. Nu ştiu dacă aş fi făcut asta măcar o singură dată”, a spus un preot ortodox, Ioan Florin, pe blogul său. „Adrian şi Claudiu ne-au dat o lecţie de viaţă şi de iubire (…), mă înclin înaintea sacrificiului lor”, a adăugat el. Această luare de poziţie vine după ce voci din Biserica Ortodoxă au demonizat tinerii morţi în incendiu, acuzaţi de a fi ascultat muzică „satanistă”, la un concert organizat cu o zi înainte de Halloween. Astfel de acuzaţii au alimentat criticile împotriva ierarhilor Bisericii şi mai ales împotriva Patriarhului Daniel, care a fost foarte discret după drama care a generat o emoţie fără precedent în România. În timp ce polemica se amplifica, Patriarhul Daniel a participat, marţi, la o slujbă în memoria lui Claudiu Petre. Adrian Rugină şi Claudiu Petre au fost decoraţi luni de preşedintele Klaus Iohannis, pentru „curajul şi altruismul lor, pentru că au salvat vieţi la preţul sacrificiului suprem”. „Timpul lor nu s-a terminat, deoarece eroii nu mor niciodată”, a spus el. 


Articole înrudite